Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede

Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie k aktuálnej prezidentskej kampani 27. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pellegrini predpokladá, že zákon po veľkonočných sviatkoch ešte týždeň vydrží a parlament by sa mohol zísť hneď v prvý týždeň po prezidentských voľbách.

Bratislava 27. marca (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi. Na stredajšej tlačovej konferencii avizoval, že sa ešte stretne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS). Nemyslí si, že rokovanie by sa konalo v čase moratória pred druhým kolom prezidentských volieb.

"Ide o relatívne kritickú situáciu," uviedol Pellegrini s tým, že aj s ministrom Tarabom budú o téme vo štvrtok (28. 3.) dopoludnia hovoriť. Diskutovať majú aj o tom, či počkať do plánovanej riadnej aprílovej schôdze, ktorá sa má začať 16. apríla, alebo bude potrebné zvolať rokovanie skôr.

Pellegrini predpokladá, že zákon po veľkonočných sviatkoch ešte týždeň vydrží a parlament by sa mohol zísť hneď v prvý týždeň po prezidentských voľbách. Nemyslí si, že by sa rokovanie konalo v čase moratória, ktoré sa začne vo štvrtok (4. 4.), aby niekto nespochybňoval situáciu ako súčasť kampane.

Vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace. Návrh má umožniť v okolí miest a obcí vytvoriť 500 m bezpečnostnú zónu. Taraba ozrejmil, že ak by sa do nej dostal medveď, malo by byť jasné riziko stretu s človekom, a preto by mala byť možná jeho likvidácia bez správneho konania.