Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini neodporučí ako hlasovať v referende, počká na hlas ľudu

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Martin Baumann

"Veď referendum je na to, aby občania povedali politikom, čo si želajú, a my politici to máme vykonať," vysvetlil predseda Národnej rady SR v rozhovore pre TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Politici nemajú ľuďom odporúčať, ako majú hlasovať vo februárovom referende (7.2.2015) o rodine. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Veď referendum je na to, aby občania povedali politikom, čo si želajú, a my politici to máme vykonať. Ja si počkám, aké rozhodnutie prijmú občania," vysvetlil v rozhovore pre TASR Pellegrini. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde hlasovať. Plebiscit považuje za najvyšší stupeň demokracie. Ak by referendum bolo úspešné, zrejme k otázkam budú podľa Pellegriniho musieť zaujať stanovisko príslušní ministri.

Referendum sa uskutoční 7. februára 2015, vyhlásil ho prezident SR Andrej Kiska. Jeho vypísanie žiadala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí.

V referende sa budú ľudia vyjadrovať k otázkam - či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako sú sexuálne správanie alebo eutanázia.

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie (EÚ). Aby bol plebiscit platný, muselo by sa na ňom zúčastniť najmenej 50 percent všetkých oprávnených voličov.