Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PELLEGRINI: Ománsky trh je obrovskou príležitosťou pre slovenské firmy

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Foto: TASR/Jakub Kotian

Úlohou slovenskej delegácie po návrate z aktuálnej pracovnej cesty späť na Slovensko je vytipovať zoznam firiem, ktoré by mohli pôsobiť v perspektívnych oblastiach a mali by preto vycestovať do Ománu.

Maskat 17. októbra (TASR) - Omán predstavuje obrovskú príležitosť pre slovenské firmy, slovenské inovácie aj výskum a vývoj. Po sérii rokovaní s viacerými predstaviteľmi ománskej vlády počas svojej pracovnej cesty v metropole tejto krajiny to v pondelok (16.10.) konštatoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. "Rokovania boli veľmi konkrétne a mnohí ministri otvárali témy, na ktorých sa dá naozaj stavať," vyzdvihol.

Intenzívne sa podľa neho rokovalo napríklad o vytipovaní slovenských spoločností, ktoré by mohli prísť do Ománu pomôcť vytvoriť sieť subdodávateľov pre automobilový priemysel. "Jedná sa hlavne o výrobky z plastov, ktoré môžu byť použité v automobilovom priemysle v tomto regióne," priblížil Pellegrini.

Veľký význam majú podľa neho pre Omán tiež vysokokvalitné balené potraviny s dlhou trvanlivosťou. Súvisí to aj s prípravou na prírodné katastrofy, ako sú požiare, zemetrasenia, záplavy, kedy dôjde k narušeniu dodávok čerstvých potravín. "Tu by chceli využiť našu expertízu, naše laboratória, ktoré sa venujú výskumu potravín," vysvetlil slovenský vicepremiér. Existuje tak napríklad priestor vytvoriť s miestnou firmou v Ománe spoločný podnik, ktorý by mohol takéto produkty vyrábať.

Úlohou slovenskej delegácie po návrate z aktuálnej pracovnej cesty späť na Slovensko je vytipovať zoznam firiem, ktoré by mohli pôsobiť v perspektívnych oblastiach a mali by preto vycestovať do Ománu. "Hodnotím túto cestu ako veľmi efektívnu, veľmi konkrétnu, na základe ktorej budú prebiehať ďalšie bilaterálne rokovania už po našom návrate domov," dodal Pellegrini.



Vzájomná obchodná výmena medzi Slovenskom a Ománom je v súčasnosti na nízkej úrovni, pripustil riaditeľ odboru zahraničného obchodu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Tibor Buček. So slovenskou delegáciou sa v pondelok zúčastnil prvého slovensko-ománskeho podnikateľského fóra v Maskate.

"Vývoz do Ománu predstavuje iba jednu komoditu, autá. Našim cieľom a úlohou je podporiť oblasti ako IT, energia alebo ďalšie exportné možnosti pre našich výrobcov," priblížil. V oblasti energetiky ide predovšetkým o technológie v oblasti obnoviteľných zdrojov energií. Pri tradičných energetických surovinách ako ropa a plyn je táto krajina v Perzskom zálive naopak ich vývozcom do sveta.

Rovnako si vie predstaviť investície z Ománu na Slovensku, a to predovšetkým v oblasti financií. "Finančné spoločnosti prichádzajú do Európy, teda môžu prísť aj na Slovensko," konštatoval Buček s tým, že majú za sebou niekoľko vzájomných rokovaní, na ktorých ománskym partnerom ponúkli možnosti Slovenska.

Dôležité v tejto oblasti sú podľa neho práve osobné kontakty. "Máme honorárnych konzulov. Tieto osoby nám veľmi pomáhajú zatraktívniť osobné vzťahy, pretože najmä v týchto častiach sveta je to len a len o osobných vzťahoch," dodal predstaviteľ SARIO na návšteve Ománu.