Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pellegrini otvoril schôdzu, plénum opäť posúdi protiteroristický balík

Na snímke zľava predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) počas rokovania 60. schôdze Národnej rady SR (NR SR) 21. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Poslancom prezident navrhuje ponechať v balíku iba tie body, ktoré bezprostredne súvisia so schválenou zmenou Ústavy SR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril 60. schôdzu parlamentu, ktorú zvolal mimoriadne z dôvodu, že prezident Andrej Kiska vrátil poslancom tzv. protiteroristický balík zákonov. Hlava štátu tvrdí, že novela Trestného zákona a ďalších právnych predpisov ako celok porušuje princíp primeranosti.

Poslancom preto Kiska navrhuje ponechať v balíku iba tie body, ktoré bezprostredne súvisia so schválenou zmenou Ústavy SR. Tá zdvojnásobila lehotu, na akú je možné zadržať osobu pri trestných činoch terorizmu.

Kiska v odôvodnení odmietnutia právnej normy uviedol, že balík bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní bez toho, aby sa verejnosť i poslanci dozvedeli dostatok informácií o konkrétnych a identifikovateľných hrozbách na území Slovenska, ktoré by opodstatňovali jeho prijatie. Hlava štátu poukázala v tejto súvislosti na to, že stupeň ohrozenia Slovenska je podľa dostupných údajov na najnižšej možnej úrovni. "Vláda nepreukázala, že bezpečnostná situácia na Slovensku je taká, aby bol dôvod schváliť rozsiahly balík noviel 16 zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Ani to, že existujúce zákony sú na riešenie prípadných hrozieb nedostatočné," uviedol Kiska.

Prezident tiež legislatívnej úprave vyčíta, že narušuje rovnováhu medzi záujmom na ochrane bezpečnosti štátu a slobodou a ochranou súkromia jednotlivca. "Podľa môjho názoru schválený zákon túto rovnováhu neprípustne narušuje," zdôraznil Kiska. V odôvodnení vrátenia zákona vymenoval viacero bodov rozširujúcich právomoci polície či tajných služieb, ktoré majú všeobecnú povahu a nesúvisia len s deklarovaným bojom proti terorizmu. Prezident zdôraznil, že zmenám takýchto zákonov musí predchádzať dôkladná diskusia odbornej verejnosti, vrátane analýzy využívania už doteraz existujúcich legislatívnych možností.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že poslanci na dnešnej schôdzi parlamentu veto prezidenta prelomia. "Nerozumiem rozhodnutiu prezidenta vrátiť protiteroristický balíček naspäť do parlamentu. Opäť bude musieť parlament rozhodovať a je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku," reagoval Fico.

Vetovaný protiteroristický balík, ktorý poslanci schválili 9. decembra 78 hlasmi, má okrem iného rozšíriť kompetencie Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v boji proti terorizmu. Policajti získavajú oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Zaistená bude môcť byť až 48 hodín. Silnejšie kompetencie má polícia dostať aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel. V prípade teroristickej hrozby bude môcť vykonať nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave. Prísnejší bude aj dozor nad internetovým obsahom.