Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kto obsadí aké posty, pozrite si predbežné zloženie vlády

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Premiérom novej vlády by mal byť opäť Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák, Peter Pellegrini by mal mať na starosti veľké investície.

Bratislava 17. marca (TASR) - Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini by mal údajne v novej vláde obsadiť post vicepremiéra pre investície. Tomu sa majú posilniť kompetencie v oblasti čerpania eurofondov. Novým šéfom parlamentu by mal byť šéf SNS Andrej Danko.

Otázny je podľa informácií TASR rezort zdravotníctva aj hospodárstva. Pri zdravotníctve sa spomína šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Pri hospodárstve doterajší minister životného prostredia Peter Žiga či Viktor Stromček. Dopravu by mohol mať na starosti údajne Róbert Auxt. Ľudovít Hajduk by mohol riadiť rezort školstva, záujem potvrdil denníku Sme. Národniarom patrí aj ministerstvo pôdohospodárstva a obrany.

Ministerstvu kultúry má tretíkrát šéfovať Marek Maďarič, ktorý sa spomínal aj ako možný podpredseda parlamentu. Obsadenie tohto postu zatiaľ údajne nemajú v Smere-SD doriešené. Napríklad Jana Laššáková, ktorá ho zastávala doteraz, ho údajne už nechce.

Premiérom novej vlády by mal byť opäť Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos.

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.




Predbežné zloženie vlády:

Premiér – Robert Fico (Smer-SD)
Vicepremiér pre investície – Peter Pellegrini (Smer-SD)
Minister vnútra – Robert Kaliňák (Smer-SD)
Minister zdravotníctva – Tomáš Drucker (Smer-SD)
Minister hospodárstva – Peter Žiga/Viktor Stromček (Smer-SD)
Minister kultúry – Marek Maďarič (Smer-SD)
Minister financií – Peter Kažimír (Smer-SD)
Minister zahraničných vecí – Miroslav Lajčák (Smer-SD)
Minister práce – Ján Richter (Smer-SD)

Predseda parlamentu – Andrej Danko (SNS)
Minister školstva – Ľudovít Hajduk (SNS)
Minister pôdohospodárstva - SNS
Minister obrany - SNS

Ministerka spravodlivosti – Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Minister životného prostredia – László Solymos (Most-Híd)

Minister dopravy – Róbert Auxt (#Sieť)