Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vznik klubu SaS je otázny, Pellegrini ešte nevie, či ho podporí Smer

Archívna snímka. Predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo) a podpredseda NR SR Miroslav Číž Foto: TASR/Michal Svítok

Bude to určite zložitá diskusia, komentoval rozhodovanie poslaneckého klubu Smeru-SD ohľadom hlasovania o novom klube SaS v dnešnej relácii TA3 V politike predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Bratislava 25. januára (TASR) - Liberáli zo SaS ešte stále nemajú isté, či ich poslanecký klub opäť vznikne, alebo nie. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) ani dnes nepovedal, či sociálni demokrati podporia opätovné zriadenie klubu SaS. Bez ich hlasov klub nevznikne. O znovuzriadení klubu bude parlament hlasovať na blížiacej sa schôdzi Národnej rady (NR) SR. Kedy presne, Pellegrini nepovedal. Bude to po tom, čo sa vyjadria všetky poslanecké kluby.

"Neviem, aký bude výsledok. Nesmiem a ani nebudem prejudikovať, aký bude, pretože by to bolo z mojej strany nefér. Budem sa musieť podriadiť a rešpektovať rozhodnutie nášho klubu," odpovedal Pellegrini na otázku, ako bude Smer-SD hlasovať o vytvorení klubu SaS v dnešnej relácii TA3 V politike. Netrúfa si ani odhadnúť, na koľko percent má klub SaS šancu na opätovný vznik. "Bude to určite zložitá diskusia," poznamenal. O tom, či vznik klubu SaS podporia, budú podľa Pellegriniho rokovať aj iné kluby, nielen Smer-SD.

Liberáli stratili klub po odchode viacerých členov. Vďaka Jurajovi Drobovi (bývalý člen SaS a NOVA) a Eugenovi Jurzycovi (bývalý člen SDKÚ-DS) by mali potrebný počet členov klubu a mohol by sa znovu zriadiť. Niektorí poslanci aj z KDH sa však zamýšľajú, či odobriť vznik klubu, ktorý má vzniknúť aj vďaka poslancovi, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidačnej listine inej strany, nie SaS. Ide o Eugena Jurzycu, ktorý bol donedávna ešte členom SDKÚ-DS. Stranu aj klub opustil, chce sa pridať k SaS.

V súvislosti s Jurzycom by Pellegriniho zaujímal aj názor poslancov SDKÚ-DS, ktorí v parlamente zostali, hoci ich klub odchodom viacerých členov zanikol. Otázku prestupov poslancov z jedného klubu do druhého by bolo treba podľa Pellegriniho časom vyriešiť. Často sa totiž podľa vlastných slov stretáva s otázkami, či má NR SR odobriť zmeny politických tričiek poslancov počas volebného obdobia. "Často zaznievajú názory, či má Národná rada legitimizovať tieto procesy a meniť pomery v parlamente tak, že nezodpovedajú výsledku volieb," uviedol Pellegrini.

Šéf parlamentu tiež povedal, že by chcel, aby sa do pléna vrátila slušnosť a kultúra a aby sa z neho vytratila vulgárnosť. Verí, že sa už nebudú opakovať fyzické útoky. "Bol by som rád, keby sa parlament vrátil k odborným diskusiám a vytratila by sa vulgárnosť," povedal. Dodal, že sa opäť začne pracovať na úprave rokovacieho poriadku, ktorý už dnes nevie reagovať na niektoré novovzniknuté situácie. Ak sa bude rokovací poriadok meniť, bude to len po dohode všetkých strán. "Nemôže to byť len rozhodnutie Smeru-SD," vyhlásil Pellegrini. Bol by rád, keby parlament dokázal prijať novelu rokovacieho poriadku.