Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Šefčovičovi vyjadrujem plnú podporu

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR Roman Hanc

Ako slovenský premiér povedal, Šefčovič sa stal hlavným lídrom kandidačnej listiny európskych socialistov v nasledujúcich európskych voľbách.

Košice 17. septembra (TASR) – Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadril plnú podporu podpredsedovi Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Marošovi Šefčovičovi, ktorý v pondelok potvrdil svoju oficiálnu kandidatúru na post predsedu exekutívy Európskej únie (EÚ). Pellegrini tak urobil na záver tlačovej konferencie pri príležitosti spoločného zasadnutia vlád Slovenskej a Českej republiky, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach.

Ako slovenský premiér povedal, Šefčovič sa stal hlavným lídrom kandidačnej listiny európskych socialistov v nasledujúcich európskych voľbách. „Som veľmi rád, že predstaviteľ, ktorý je aj zástupcom socialistickej rodiny a zástupcom strany Smer-SD, má takú vysokú ambíciu. Myslím si, že je to veľmi kvalitný človek, ktorý nežije v bubline. Je to človek, ktorý veľa cestuje, načúva a vie, aký je reálny život v Európe a čo skutočne trápi Európanov. Myslím si, že priority, ktoré dnes predstavil v rámci svojej kandidatúry, jasne cielia veci, ktoré trápia Európu. Želám mu veľa zdaru v tejto kandidatúre a chcem mu vyjadriť plnú podporu, moju osobnú, ako aj celej strany a, pevne verím, aj vlády Slovenskej republiky,“ dodal s tým, že podľa neho je Šefčovič človek, ktorý má právo uchádzať sa o spomínaný post.

O tom, či sa Šefčovič naozaj stane volebným lídrom (tzv. spitzenkadidat) eurosocialistov, sa rozhodne po októbrovom zjazde Strany európskych socialistov v Lotyšsku, keď svoje prípadné kandidatúry ohlásia aj ďalší politici z tábora socialistov. Výsledky internej súťaže budú známe začiatkom decembra.

Ako povedal Šefčovič, z pozície predsedu exekutívy EÚ by sa okrem iného snažil najmä o jednotu Únie.