Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini vyzval učiteľov: Nenechajte sa vtiahnuť do politického boja

Na archívnej snímke predseda NR SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu zároveň pozval zástupcov učiteľskej iniciatívy na dialóg.

Bratislava 12. januára (TASR) – Niektoré politické strany sa snažia zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani, v snahe získať lepší výsledok. Na margo štrajkovej pohotovosti, ktorú v pondelok (11.1.) vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), to uviedol predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. V podobnom duchu dnes už reagoval aj minister školstva Juraj Draxler.

"Chcem vyzvať učiteľov v Slovenskej republike, aby nepodľahli týmto politickým tlakom, aby sa nedali vtiahnuť do tohto politického boja niektorých politických strán, ktorých snahou je len destabilizovať situáciu v rámci volebnej kampane, a aby neverili planým sľubom, ktoré im dávajú politici, ktorí dnes nenesú za nič zodpovednosť," uviedol dnes Pellegrini.

Predseda parlamentu zároveň pozval zástupcov učiteľskej iniciatívy na dialóg. Podľa neho je tu priestor na rokovania, no tie musia byť pragmatické a so snahou hľadať riešenia a pripraviť podklady pre programové vyhlásenie budúcej vlády. "A nie vyhrážať sa štrajkom, zneužívať učiteľov a za rukojemníkov si brať deti a ich rodičov, tým, že učitelia odmietnu chodiť do práce," dodal.

To, že za vyhlásením štrajkovej pohotovosti je politika, vidno podľa neho vo vyjadreniach predsedu Nových školských odborov (NŠO) a člena iniciatívy Ľudovíta Sebelédiho. Ten podľa Pellegriniho v jednom z rozhovorov povedal, že výsledkom štrajku by mohlo byť aspoň päťpercentné zníženie preferencií strany Smer-SD. Predseda parlamentu taktiež uviedol, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov (SKU) sa nachádza na kandidátke opozičnej strany OĽaNO. "Organizátorom možno nejde tak o učiteľov, ale skôr o ambície niektorých z nich dostať sa do parlamentu," zdôraznil Pellegrini.

"Nikdy som za žiadnu stranu nikam nekandidoval a nekandidujem ani teraz," reagoval Sebelédi. Podľa vlastných slov sa zúčastňoval na všetkých okrúhlych stoloch, na ktoré NŠO minister školstva pozval, a diskutoval, predkladal návrhy na zlepšenie situácie v školstve. "Nechápem preto, prečo zneužívate vetu vytrhnutú z kontextu a podsúvate nejaké politické pozadie Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorej som členom. ISU je apolitické, profesijné hnutie pedagógov, bez ohľadu na odborové tričko, ktorého cieľom je zlepšiť školstvo na Slovensku," zdôraznil v reakcii Sebelédi.

Zároveň pripomenul, že za zlepšenie spoločenského a ekonomického postavenia pedagógov sa vytrvalo angažuje od roku 2011. "Z tohto dôvodu považujem vaše dnešné vyjadrenia za nepravdivé a neopodstatnené," dodal.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a prípadne i následného štrajku považuje ISU za krajné, ale nevyhnutné riešenie, pretože podľa jej členov vláda prehliada "neudržateľný stav" slovenského školstva. "Minister školstva síce opakovane uznal opodstatnenosť našich požiadaviek, ale ani on, ani vláda neuskutočnili žiadne konkrétne kroky vedúce k ich splneniu," povedal Viktor Križo z ISU.

Požiadavky ISU sú totožné s požiadavkami, ktoré SKU adresovala ešte v októbri 2015 vláde. Štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od februára tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu predsedu Národnej rady SR