Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Summit o brexite nebude, ak nám Barnier nepovie o pokroku

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Stredajší program a príspevok britskej premiérky Theresy Mayovej o stave rokovaní z podhľadu Veľkej Británie podľa slov P. Pellegriniho nepriniesol nič nové.

Brusel 18. októbra (TASR) - Plánovaný novembrový mimoriadny summit o brexite sa naozaj neuskutoční, ak v nadchádzajúcich týždňoch nepríde signál od hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, že v rokovaniach s Britániou došlo k pokroku. Slovenským novinárom to vo štvrtok po skončení summitu EÚ potvrdil predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Stredajší program a príspevok britskej premiérky Theresy Mayovej o stave rokovaní z podhľadu Veľkej Británie podľa jeho slov nepriniesol nič nové. "Z jej úst sme sa nedozvedeli nič nové," povedal. Na večeri, ktorou následne v stredu pokračovala európska dvadsaťsedmička, dospeli podľa neho lídri k niekoľkým záverom. Vyjadrili svoju plnú podporu Barnierovi a zároveň skonštatovali, že "nebol dosiahnutý pokrok a rokovania sa opäť zasekli na téme írskej hranice".

Pellegrini však dodal, že EÚ je naďalej ochotná doviesť rokovania s Britániou do úspešného konca, a v tejto súvislosti spomenul oblasti, v ktorých už k uspokojivej vzájomnej dohode došlo. "Vyriešili sme budúce postavenie občanov členských krajín EÚ vo Veľkej Británii, dohodli sme sa na finančnom vyrovnaní. Takže stále si myslíme, že sa podarí nájsť spôsob riešenia v oblasti írskej hranice," zdôraznil.

Ak ale nedôjde k žiadnym posunom, tak sa mimoriadny novembrový summit o brexite konať nebude a lídri európskych krajín sa stretnú opäť na štandardnom summite EÚ v decembri, kde sa potom dohodnú na ďalšom postupe, uzavrel Pellegrini.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová