Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini v Štrasburgu: Súčasné výzvy možno riešiť spoločnými silami

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér v prejave pripomenul, že o tri dni si pripomenieme 25. výročie prijatia Slovenskej republiky za člena Rady Európy.

Štrasburg 27. júna (TASR) - V súčasných turbulentných časoch potrebuje Slovenská republika - rovnako ako aj iné krajiny - Radu Európy, domnieva sa predseda vlády SR Peter Pellegrini. Vyjadril sa tak v prejave, ktorý v stredu predniesol v pléne Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu.

"Terorizmus, migračná kríza, ako aj silnejúci skepticizmus a nedôvera obyvateľov v inštitúcie oslabujú princípy demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Multilateralizmus je ohrozovaný nedostatkom dialógu a tolerancie, neschopnosťou počúvať jeden druhého, preferovaním národných záujmov či absenciou politickej vôle," povedal Pellegrini.

Zdôraznil, že súčasné výzvy sa dajú riešiť len spoločnými silami a vzájomnou spoluprácou krajín.

Pellegrini v prejave pripomenul, že o tri dni si pripomenieme 25. výročie prijatia Slovenskej republiky za člena Rady Európy. Vypočítal pritom úspechy, ktoré podľa neho Slovensko za túto dobu dosiahlo, a to aj vďaka záväzkom vyplývajúcich z členstva v RE.

V tejto spojitosti hovoril napríklad o podľa neho úspešne zvládnutom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie v druhej polovici roka 2016 a v Rade Európy v rokoch 2007-2008. Pripomenul tiež, že slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák momentálne vykonáva funkciu predsedu Valného zhromaždenia OSN. SR tiež už o pár dní opäť prevezme predsedníctvo V4 a od budúceho roku aj predsednícku úlohu v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Rade Európy, ktorá zanedlho oslávi 70. výročie svojho založenia, Pellegrini poďakoval za to, že pred štvrťstoročím pomohla Slovensku budovať základy štátnosti a parlamentnej demokracie v súlade s princípmi právneho štátu a rešpektovania základných slobôd a ľudských práv.

Slovenský premiér okrem toho vyzdvihol prácu Benátskej komisie, "vysoko rešpektovaného orgánu", ktorý svojim významom prerástol geografický rámec Rady Európy. Prínos práce tejto inštitúcie ocenil aj v súvislosti so Slovenskom, pričom uviedol, že jej vlaňajší posudok napomohol riešeniu otázky vymenovania sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Pellegrini hovoril v prejave tiež o korupcii, ktorá je podľa jeho slov "jednou z najväčších hrozieb pre demokraciu v Európe". Svoj tieň podľa neho korupcia vrhla aj na samotnú Radu Európy, a zasiahla i Slovensko.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová