Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: PELLEGRINI: Koalícia sa dohodla, Kiskovi odovzdám nový návrh

Vyhlásenie Petra Pellegriniho povereného zostavením vlády o aktuálnej situácii 20. marca 2018 v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Za ministra vnútra Smer-SD navrhne doterajšieho ministra zdravotníctva Tomáš Druckera a na uvoľnený post ministra zdravotníctva doterajšiu štátnu tajomníčku rezortu zdravotníctva Andreu Kalavskú.

Bratislava 20. marca (Teraz.sk) - Designovaný predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je poverený zostavením nového kabinetu po tom, ako premiér Robert Fico (obaja Smer-SD) podal demisiu, ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi nový návrh členov vlády.

Na post ministra vnútra Smer-SD navrhne doterajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a na uvoľnený post ministra zdravotníctva doterajšiu štátnu tajomníčku rezortu zdravotníctva Andreu Kalavskú. "Na ostatných pozíciách k zmene nedôjde," konštatoval Pellegrini s tým, že tento návrh už predbežne prekonzultoval s prezidentom Andrejom Kiskom. "Návrh pre neho nebude prekvapením," povedal Pellegrini, podľa ktorého by prezident tentokrát nemusel mať o niektorých menách pochybnosti.



Peter Pellegrini nechce komentovať krok prezidenta Kisku, ktorý sa rozhodol nevymenovať do funkcií ministrov, ktorých mu Pellegrini ponúkol pôvodne. "Na to bude dosť času a budú sa tomu venovať odborníci na ústavné právo," uviedol.

"Dúfam, že na Slovensku sa nezakladá precedens, ktorý by v budúcnosti hlava štátu mohla využiť," povedal Pellegrini, podľa ktorého prezident má rešpektovať návrh, za ktorým stojí parlamentná väčšina.



Koaliční partneri vrátane Smeru-SD však podľa neho urobia všetko preto, aby na Slovensku situáciu upokojili. Peter Pellegrini z tohto dôvodu ponúkne prezidentovi Kiskovi nový návrh vlády zajtra o deviatej hodine. "Prezident ma informoval, že novonavrhnutých ministrov zavolá na krátke stretnutie. A potom by mal oznámiť termín, kedy vládu vymenuje," uzavrel Pellegrini.