Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Neplnoletí sa k alkoholu dostanú ťažšie, personál barov školia

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zákon nepodávať alkohol neplnoletým je síce jednoznačný, v reálnych situáciách však jeho uplatnenie nie je vždy jednoduché.

Bratislava 29. decembra (TASR) - V mesiaci december a január 2013 prebieha už druhý ročník školenia zamestnancov reštaurácií a barov, ktorého témou je prevencia nalievania alkoholických nápojov neplnoletým. Iniciatíva pod názvom "Nemáš 18? Nemáš šancu!" v minulom roku oslovila s úspechom 1094 podnikov a v rámci odborných seminárov vyškolila viac ako 2900 čašníkov a barmanov.

Organizátorom školení je združenie Fórum PSR Slovensko, ktorého členmi sú výrobcovia a importéri alkoholických výrobkov a Liga výnimočných, ktorá združuje bary a reštaurácie pripájajúce sa k myšlienke iniciatívy "Pi s rozumom" so zreteľom na zákaz podávania alkoholu mladistvým. "Téma aktívnej prevencie nalievania alkoholu neplnoletým v baroch a iných podnikoch je práve v závere roka a silvestrovských osláv veľmi aktuálna," uviedol na margo načasovania školení Martin Šimunič z Fóra PSR Slovensko.

Zákon nepodávať alkohol neplnoletým je síce jednoznačný, v reálnych situáciách však jeho uplatnenie nie je vždy jednoduché. "Čašník si napríklad nemôže pýtať občiansky, aby preveril vek zákazníka," pripomenul Šimunič. "Stáva sa však pomerne často aj to, že príde skupina mladých, kde tí, ktorí majú nad 18 rokov objednávajú neplnoletým," pridal sa Martin Pučalík z Ligy výnimočných. "Nezriedka sa stáva aj to, že alkohol objedná svojmu neplnoletému dieťaťu aj rodič," dodal.

Organizátori školení práve prostredníctvom týchto skúseností a modelových situácií školia personál barov, kaviarní a reštaurácií a poskytujú rady, ako je potrebné v týchto situáciách reagovať. "Jednak aby neurazili návštevníka, no zároveň aby neporušili zákon o ochrane mladistvých," povedal Šimunič.

Vyškolené prevádzky budú označené zelenou samolepkou

Prevádzky, ktorých barmani v rámci kampane "Nemáš 18? Nemáš šancu!" už prešli školením, bude označených špeciálnou zelenou samolepkou Pi s rozumom. Tieto prevádzky sú uvedené aj na stránke www.ligavynimocnych.sk. Do barov s vyškoleným personálom sú v rámci kampane takisto distribuované aj dotazníky. Ich cieľom je zistiť, ako efektívne sa personál dokázal vyrovnať so skutočnými situáciami, ktoré priniesla prax. "Chceme prostredníctvom nich zistiť aj to, ako samotní barmani a čašníci vnímajú túto situáciu, čo považujú za najväčší problém," uviedol Pučalík s tým, že získané informácie by chceli využiť pri ďalšom rozvíjaní edukačného programu.

Martin Šimunič z Fóra PSR Slovensko dodal, že podľa slovenského modelu projektu "Nemáš 18? Nemáš šancu!", sa pripravuje podobný projekt aj v Dánsku.