Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Peter Pollák navrhuje v Rokycanoch zriadiť bežnú základnú školu

Na archívnej snímke Peter Pollák pred Súkromnou špeciálnou základnou školou v Rokycanoch Foto: TASR – Milan Kapusta

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity privítal rozhodnutie ministerstva školstva o vyradení Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch zo siete škôl.

Bratislava 9. februára (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák privítal rozhodnutie ministerstva školstva o vyradení Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch zo siete škôl. Ako dodal, je to pozitívny krok k tomu, aby Slovenská republika začala realizovať odporúčania, ktorými by sa znížil počet rómskych detí v špeciálnych školách.

Pollák zároveň upozorňuje, že k umiestňovaniu rómskych žiakov na základe nesprávnej diagnostiky dochádza pravdepodobne aj v ďalších špeciálnych základných školách. Splnomocnenec vlády očakáva výsledky kontroly Štátnej školskej inšpekcie aj v špeciálnych základných školách v obciach Giraltovce, Svinia a Ostrovany.

Podľa Polláka, najprospešnejším riešením pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ich rodičov a obce do budúcnosti je zriaďovať namiesto špeciálnych škôl v obciach, bežné základné školy a podporovať kvalitnú predškolskú prípravu. Splnomocnenec vlády odporučil na stretnutí so starostom obce Rokycany Jánom Kovalikom, aby obec požiadala o zriadenie bežnej základnej školy. "Zriadením riadnej základnej školy by obec získala ďalšie výhody, ako vytvorenie pracovných miest pre miestnych obyvateľov a zlepšenie prístupu k vzdelávaniu aj pre nerómske deti. Pre obec Rokycany a aj ďalšie obce, ktoré majú rómskych obyvateľov je teraz ten najvhodnejší čas, ako môžu zabezpečiť kvalitné vzdelávanie detí, a to nielen rómskych žiakov," dodal Pollák.

Ministerstvo školstva v pondelok 8.2. informovalo, že zavrie dve školské zariadenia. Konkrétne Súkromné centrum špeciálno-pedagogického poradenstva Oco, mama a ja v Uzovských Pekľanoch (okres Sabinov) a Súkromnú špeciálnu základnú školu v Rokycanoch (okres Prešov). Dôvodom je, že školskí inšpektori zistili v oboch zariadeniach viacero vážnych pochybení. Súkromné centrum má svoje brány zavrieť od 1. marca, súkromná škola spolu so svojimi elokovanými pracoviskami od 1. septembra.

"Škola nedodržiavala právne predpisy v oblasti výchovy a vzdelávania, nevytvorila žiakom materiálno-technické a priestorové podmienky a školský poriadok im dokonca priamo umožňoval záškoláctvo," uviedla na margo školy v Rokycanoch hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. Školské zariadenie výchovného poradenstva a prevencie "Oco, mama a ja" zas vykonávalo pochybné testovanie detí. "Takýmto žiakom, na základe nevhodných testov a nevhodnej diagnostiky, účelovo diagnostikovali mentálnu retardáciu s odporúčaním, aby sa ďalej vzdelávali v Súkromnej špeciálnej základnej škole v Rokycanoch," skonštatoval Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vo svojej správe.