Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Exšéf kontrarozviedky SIS: Antiteroristický balíček je správna reakcia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára 2016 v boji proti terorizmu rad nových oprávnení.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Prijatie antiteroristického balíčka slovenským parlamentom je správna a promptná reakcia na aktuálny vývoj v Európe a vo svete. Domnieva sa bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a bývalý novinár Peter Tóth.

"Považujem ho za správnu a dostatočne promptnú reakciu na aktuálny vývoj v Európe a vo svete. O detailoch a nuansách je možné diskutovať a nemožno vylúčiť, že v dohľadnom čase bude potrebné opatrenia súvisiace s bojom proti terorizmu vylepšiť a možno aj rozšíriť. Nemali by sme žiť v zajatí klišé, že Slovensko nie je a nebude terčom teroristických útokov. Je to síce do veľkej miery pravda, ale to neznamená, že v rámci medzinárodnej spolupráce pri odhaľovaní teroristických sietí nebude potrebné na Slovensku zakročiť voči osobám konajúcim v prospech skupín útočiacich v iných častiach nášho kontinentu," zdôraznil pre TASR bývalý príslušník SIS.

"Aby som nebol abstraktný, uvediem príklad. Britská MI6 požiada slovenskú SIS o spoluprácu pri hľadaní osoby, ktorá zabezpečuje teroristickej skupine nákup zbraní a ich prevoz cez Lamanšský prieliv. Naša spravodajská služba bude mať odteraz oveľa efektívnejšie nástroje na to, aby takúto osobu chytila do pasce a polícia ju následne zadržala, súd zobral do väzby a spustil sa proces jej extradície do Veľkej Británie, kde si počká na spravodlivý a zaslúžený súdny proces," dodal na záver Tóth.

Exšéf kontrarozviedky je autorom dvoch kníh z prostredia tajnej služby. Zatiaľ posledná tretia, ktorú pokrstili na začiatku tohto týždňa, sa venuje prípadu brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej z roku 1976 a vyšla pod názvom Kauza Cervanová I.

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára 2016 v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Tie im prináša novela Trestného zákona obsahujúca zmeny desiatky ďalších právnych predpisov, ktorú v stredu 9. decembra 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Ešte v utorok (8.12.) dopoludnia Smer-SD za pomoci hlasov Mosta-Híd zmenil Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.

Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. V Trestnom zákone sa sprísňuje sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Ministerstvo spravodlivosti konštatovalo, že inak sú tresty súvisiace s terorizmom postačujúce. Slovenská úprava patrí z hľadiska hroziacej trestnej sankcie podľa rezortu k najprísnejším v európskom priestore. V prípade trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme predpokladá už základná skutková podstata uloženie trestu na 20 až 25 rokov alebo trestu odňatia slobody na doživotie.