Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Peter Vojtek končí na poste náčelníka Generálneho štábu OS SR

Na snímke sprava minister obrany SR Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Peter Vojtek Foto: TASR/Pavel Neubauer

Peter Vojtek uviedol, že sa necíti tak pripravený, aby mohol v plnej sile vykonávať funkciu náčelníka Generálneho štábu.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Peter Vojtek končí na poste náčelníka Generálneho štábu (GŠ) OS SR. Vláda na svojom dnešnom rokovaní schválila návrh na jeho odvolanie. Jeho nástupcom by sa mal stať bývalý veliteľ Pozemných síl OS SR Milan Maxim.

Minister obrany Martin Glváč na utorkovej (22.4) tlačovej konferencii informoval, že ho približne pred mesiacom Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie. Dôvodom sú zdravotné problémy. Ako Vojtek uviedol, necíti sa tak pripravený, aby mohol v plnej sile vykonávať funkciu náčelníka Generálneho štábu. "Nebudem strihať väzby s uniformami, niekedy to bola moja prvá rodina," dodal s tým, že ak mu to zdravie dovolí, bude pomáhať pri plnení ďalších vízií v rámci Ozbrojených síl SR. Zároveň vylúčil, že by jeho odchod mal niečo spoločné s Vojenským spravodajstvom.

Vojtek pôsobil na poste náčelníka GŠ od 16. decembra 2011. Za najväčšie úspechy, ktoré sa podarilo počas jeho pôsobenia v tejto funkcii dosiahnuť, považuje schválenie Bielej knihy o obrane SR a skompletizovanie návrhu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov.

Náčelníka GŠ OS SR vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády.