Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. ŽIGA: Odsudzujem formu, akou sa OĽaNO vyjadruje k odmene pre Bžána

Na snímke ministers hospodárstva SR Peter Žiga Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf rezortu hospodárstva zároveň informoval, že požiadal Slovenskú advokátsku komoru, aby sa vyjadrila k výške predmetnej odmeny advokáta.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) odsudzuje formu, akou sa opozičné hnutie OĽaNO vyjadruje k záležitosti odmeny pre advokáta Bžána. Žiga to uviedol v reakcii po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu. "Odsudzujem formu a predstavenie, ktoré urobili predstavitelia OĽaNO. To tu už za chvíľku začneme robiť poľné súdy a budeme vykonávať masové rozsudky," pýtal sa Žiga.

Poslanci hnutia OĽaNO na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásili, že kauza odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorá mala byť pôvodne vyplatená za zastupovanie v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG), si žiada odchod siedmich funkcionárov. Ide o šiestich členov predstavenstva a dozornej rady MH Manažment a ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD).



"Namiesto toho, aby minister Žiga odvolal ľudí zodpovedných za toto plytvanie štátnych prostriedkov, snaží sa spolu s podriadenými celú vec relativizovať, lebo budú rokovať o znížení odmeny. Odmena je však jasne stanovená v zmluve, ktorú ministrovi podriadení podpísali. Je možné, že ľudia zo Smeru-SD majú s daným advokátom veľmi dobré vzťahy, a ten im v záujme ďalšej spolupráce dá nejakú zľavu," pripustila Veronika Remišová. To ich podľa nej však nezbavuje zodpovednosti za to, že takto vysoko nevýhodnú zmluvu a objednávku v mene štátu podpísali.

Žiga dnes po rokovaní vlády zároveň informoval, že požiadal Slovenskú advokátsku komoru (SAK), aby sa vyjadrila k výške predmetnej odmeny advokáta. "Slovensko historicky totiž nikdy nečelilo takémuto (o VEG, pozn. TASR) sporu," poznamenal šéf MH SR. Aj názor SAK bude podľa neho vodidlom pri rokovaniach štátu o znížení odmeny pre advokáta.

Odmena pre advokáta, ktorý vyhral spor ohľadom VEG, by podľa Žigu mohla byť na úrovni 1 % až 2 % z hodnoty sporu. "Neviem však, v akej výške sa takéto odmeny pohybujú, preto (advokátska) autorita (SAK) povie," dodal Žiga.