Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Petíciu SMK o miestnych referendách podpísalo viac ako 65.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Predseda strany konštatoval, že menšinová strana ešte nikdy nevyzbierala toľko podpisov za posledných 20 rokov.

Bratislava 18. januára (TASR) – Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzbierala pod petíciou o miestnych referendách, ktorú spustila v októbri 2015, viac ako 65.000 podpisov. Informovali o tom dnes v Bratislave členovia petičného výboru. Petícia má dosiahnuť, aby boli tieto referendá vo vybraných otázkach pre vládu záväzné.

"Je to šesťnásobok toho, čo sme si na začiatku predsavzali. Lebo 10.000 podpisov je potrebných na to, aby bolo ministerstvo vnútra povinné s nami o tom rokovať,"
priblížil koordinátor petičného výboru Péter Őry z SMK s tým, že počet podpísaných stále narastá.

Členovia strany skonštatovali, že petícia je mimoriadne úspešná a chcú v nej naďalej pokračovať. Ako tvrdia, radi by dosiahli aj 100.000 podpisov. "Takýto počet podpisov je podľa petičného zákona už hranica, kedy sa tým musí parlament zaoberať," spresnil Őry. Prvoradým cieľom je podľa neho to, aby SMK témy, ktorými sa petícia zaoberá, presadila po marcových parlamentných voľbách v Národnej rade SR. "Myslíme si, že budeme mať také pozadie a toľko podpisov za sebou, že ani jeden z poslancov parlamentu po marci nebude môcť povedať, že nie je možné vykonať legislatívne zmeny v týchto oblastiach," tvrdí Őry.

Predseda SMK József Berényi skonštatoval, že menšinová strana ešte nikdy nevyzbierala toľko podpisov za posledných 20 rokov. "Naposledy možno v roku 1997 sa podarilo vyzbierať viac ako 70.000 podpisov, ale bola to iná doba a iná téma. Odvtedy sa nám nepodarilo vyzbierať toľko podpisov ako teraz," priblížil Berényi. Člen petičného výboru Csaba Furik povedal, že pod petíciu sa nepodpisujú len Maďari, ale aj Slováci či Rómovia. "Každý, kto si to prečíta, prečo zbierame tieto podpisy, každý má na to názor a podporuje nás," povedal.

Podpísaní ľudia v petícii vyzývajú ministerstvo vnútra, aby iniciovalo zmenu legislatívy tak, aby miestne platné referendá, týkajúce sa najmä bezpečnosti obcí, ochrany životného prostredia a zmeny názvu obcí, boli pre vládu záväzné. Taktiež sa podpísaní stotožňujú s tým, že odmietajú vo verejnom a spoločenskom záujme prijatie migrantov členskými štátmi EÚ na základe povinných kvót, pretože ich prijate môže byť reálne uskutočniteľné len na báze dobrovoľnosti.