Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

M. PETKO: Zvýšenie zdrojov do zdravotníctva by stabilizovalo situáciu

Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Asociácia nemocníc Slovenska podľa neho iniciuje medzi 18. a 25. júnom ďalšie kolo rokovaní so zdravotnými poisťovňami na druhý polrok 2015.

Martin 4. júna (TASR) – Väčšina nemocníc v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) dodržala na základe naplnenia zmluvných objemov zo zdravotných poisťovní v máji a v júni úpravu platov lekárov a ostatných pracovníkov v zmysle zákona. Zároveň však nemali ďalšie finančné prostriedky na zvýšenie platov, ktoré požadujú odborári. Po dnešnom zasadnutí Rady ANS v Martine o tom informoval prezident ANS Marián Petko.

ANS podľa neho iniciuje medzi 18. a 25. júnom ďalšie kolo rokovaní so zdravotnými poisťovňami na druhý polrok 2015. „Predpokladáme zvýšenie zdrojov z dôvodu verejného prísľubu ministra zdravotníctva, že sa zvýšia prostriedky do zdravotníctva z dôvodu zmeny zákona a zvýšenia odvodu za poistencov štátu. Tým sa zvýšia prostriedky pre zdravotné poisťovne a tie by poukázali peniaze k nám. Toto chystáme aj pre odvetvovú tripartitu, ktorá má rokovať po 20. júni,“ uviedol prezident ANS.

„Zároveň sme deklarovali, že zvýšené prostriedky použijeme na úpravu platov iných zdravotníckych pracovníkov. To znamená, okrem lekárov a okrem tých, ktorých sa týkalo zvýšenie v zmysle Zákonníka práce. Predpokladáme, že tým by mohlo dôjsť k určitej stabilite prostredia do konca roka 2015,“ podotkol Petko.

Upozornil, že ANS vyslovila znepokojenie nad opakovanou kritikou a tlakom na lekárov. „Hlavne na akútnych oddeleniach a vyzývame Slovenskú lekársku komoru a Slovenskú lekársku spoločnosť, aby sa razantnejšie postavili na ich ochranu. Napríklad v Nitre odišlo šesť lekárov z traumatológie. A jeden z dôvodov je, že je na nich vyvíjaný extrémny psychický tlak. Vidíme to aj v niektorých našich nemocniciach, že z týchto oddelení je na lekárov vyvíjaný extrémny tlak. A chcú odchádzať do ambulantného pokojnejšieho prostredia. Neradi by sme sa dožili toho, že nás nebude mať kto operovať,“ zdôraznil prezident ANS.