Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

O PEVŠ má rozhodovať sudkyňa, ktorá na škole učí, tvrdí ministerstvo

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, archívne foto Foto: TASR/Andrej Galica

Minister školstva Juraj Draxler začiatkom mája vysokej škole pozastavil akreditáciu v odbore právo v dennej aj v externej forme štúdia.

Bratislava 15. júla (TASR) - Ministerstvo školstva podalo námietku voči sudkyni Anne Peťovskej, ktorá dočasne povolila Paneurópskej vysokej škole (PEVŠ) opäť prijímať nových študentov. Podľa informácií rezortu školstva z registra zamestnancov vysokých škôl vyplýva, že na Fakulte práva PEVŠ Peťovská vyučuje.

Ako uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, robí tak popri zamestnaní na Krajskom súde v Bratislave, na čiastočný úväzok. "Dôvodne pochybujeme o nezaujatosti uvedenej sudkyne pre jej pomer k danej veci," píše sa v oficiálnej námietke rezortu školstva.

Vysoká škola vo svojom stanovisku potvrdila, že sudkyňa na Fakulte práva (FP) PEVŠ pôsobila. "Všetci externí pedagógovia, ktorí vyučujú alebo vyučovali na FP PEVŠ, majú so školou uzatvorenú dohodu o vykonaní práce, vrátane JUDr. Anny Peťovskej, PhD., ktorá na FP PEVŠ pôsobila," uviedla hovorkyňa školy Helena Poláková. PEVŠ však zdôrazňuje, že pri podaní žaloby nemala škola žiadnu možnosť, dôvod, ani legitímny nárok skúmať zloženie senátu, ktorý bude v predmetnej veci konať.

"Podanie návrhu žaloby a žiadosti o odklad vykonateľnosti boli doručené do podateľne na Krajskom súde v Bratislave a náhodným výberom bola predmetná vec pridelená jednému zo senátov. Potvrdenie o podaní návrhu žaloby neobsahuje mená členov senátu ani meno predsedu senátu, ale len označenie senátu," vysvetlila Poláková.

Minister školstva Juraj Draxler začiatkom mája vysokej škole pozastavil akreditáciu v odbore právo v dennej aj v externej forme štúdia, a to v prípade bakalárskych, ako aj magisterských študijných programov. Fakulta preto nesmela prijímať nových študentov.

Draxler vychádzal zo zistení Akreditačnej komisie, ktorá na základe opakovaných podnetov iniciovala akreditáciu a zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol študijný program akreditovaný. Konkrétne išlo o to, že študijný program poskytovali na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie. Taktiež obsah študijného programu bol pozmenený a uskutočňuje sa inak, ako bol akreditovaný.

PEVŠ napadla toto rozhodnutie ministra na súde. Ako začiatkom júla informoval dekan fakulty práva Jaroslav Ivor, Krajský súd v Bratislave rozhodnutie ministra z mája tohto roka pozastavil až do doby právoplatného rozhodnutia v tejto veci. Univerzita tak môže prijímať študentov do prvého ročníka bakalárskeho a magisterského štúdia. Súd však ešte bude rozhodovať o tom, či boli, alebo neboli rozhodnutia ministra Draxlera nezákonné. Ivor vtedy zopakoval, že nedostatky už vysoká škola odstránila, ministerstvo to odmietlo.

Rozhodnutie PEVŠ vníma Draxler ako nešťastné a nepremyslené a ako snahu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje činy. "Vedenie vysokej školy takto ohrozuje budúcnosť študentov, ktorí chcú nastúpiť do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a ktorí by chceli pokračovať na magisterskom stupni štúdia," upozornil minister.

Škola dnes taktiež pripomenula, že aj napriek námietke ministra školstva môže naďalej prijímať študentov do prvého ročníka na bakalárske štúdium a do prvého ročníka na magisterské štúdium.