Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vodičom opäť skomplikuje cestu poľadovica a hmla

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platí výstraha až do polnoci.

Bratislava 9. decembra (Teraz.sk) - Vodiči musia dnes počítať s výskytom poľadovice a hmly na mnohých miestach Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa takmer pre všetky kraje. Pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platí až do polnoci.

Pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Podľa SHMÚ môže vietor na horách vo výške 1500 metrov v týchto okresoch dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


Slovenská správa ciest informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, na východe miestami mokrý. "Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku, vo vyšších polohách, prípadne v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 1 - 3 centimetrov, na cestách III. triedy v oblasti Námestova a Liptovského Hrádku až do hrúbky 4 - 5 centimetrov. Na cestách nižších tried v okolí lokalít Banská Štiavnica, Kremnica, Žiar nad Hronom, Kokava nad Rimavicou, Stakcín, Záborské, Belá a Lenartov sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh do 2 centimetrov," uvádza webový portál zjazdnost.sk.

Horské priechody sú podľa Slovenskej správy ciest zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem priechodov Huty, Vrchslatina a Besník, kde sa miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu, na priechode Grajnár si treba dávať pozor na čerstvý sneh. Na horskom priechode Kremnické Bane sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh, na priechode Herlianske Sedlo je poľadovica.

Piatok bude zamračený, pozor na poľadovicu i silný vietor



Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Prevažne polooblačno, miestami hmla. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -2 až -5 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.
Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -3 až -8 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.
Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -3 až -7 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.


Počasie na horách:
Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná 2 stupne C.
Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná 4 stupne C.
Vo výške 2000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná 1 stupeň C.

Ozón: 1% pod úrovňou dlhodobého priemeru (299 DJ).

Podrobnú predpoveď počasia nájdete na počasie Teraz.sk.