Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na výcvik pilotov vojenských vrtuľníkov vyhlásil rezort súťaž

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rezort obrany plánuje s víťazom tendra uzavrieť rámcovú zmluvu na štyri roky.

Bratislava 17. júla (TASR) - Pilotov vojenských vrtuľníkov by mali aj naďalej školiť externí inštruktori. Ministerstvo obrany (MO) SR hľadá uchádzača, ktorý však okrem výcvikového programu zabezpečí aj ľahký vrtuľník pre výcvik.

Ten by mal byť nosným typom leteckej techniky pre výcvik. Rezort obrany plánuje s víťazom tendra uzavrieť rámcovú zmluvu na štyri roky, plnenie by však malo prebiehať len podľa potrieb armády a možností jej rozpočtu. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková.

Vojenskí piloti v súčasnosti cvičia na veľkých vrtuľníkoch Mi-17 M a Mi-17 LPZS (Letecká pátracia a záchranná služba). Podľa Ballekovej na prvom ročne nalietajú 1200 letových hodín, pričom jedna hodina odčerpá z rozpočtu armády takmer 7500 eur. Pri druhom vrtuľníku je to 600 hodín ročne, jedna však stojí viac ako 10.700 eur. Koľko peňazí je v tomto roku vyčlenených na výcvik pilotov, rezort nezverejnil s tým, aby neovplyvnil transparentnosť verejného obstarávania.

Zníženie ceny

Predpokladaná hodnota zákazky s názvom Alternatívny výcvik pilotov vrtuľníkov pre Ozbrojené sily (OS) SR je podľa informácie vo vestníku 3,33 milióna eur. "Nadlimitná forma verejného obstarávania nám umožní znížiť cenu v čo najväčšej možnej miere," povedala Balleková.

Ponuky alebo žiadosti o účasť MO SR očakáva do 16. augusta, po otvorení obálok má nasledovať elektronická aukcia. Hovorkyňa nepovedala, koľko uchádzačov by podľa rezortu mohlo mať záujem o zákazku, ani to, či pred vyhlásením súťaže robili prieskum trhu. Ministerstvo však deklarovalo záujem, aby sa do súťaže prihlásilo čo najviac uchádzačov. Víťazom bude ten, kto predloží ponuku s najnižšou cenou.

Výcvik nových pilotov

Predmetom zákazky je školenie a výcvik pilotov s dôrazom na výcvik nových pilotov, docvičenie vyčlenených pilotov vrtuľníkov na úroveň požadovanú OS SR so zameraním na používanie okuliarov pre nočné videnie a výcvik v núdzových postupoch. Výcvik by mal prebiehať v Prešove.

Balleková pripomenula, že externá forma výcviku pilotov prebieha už od roku 2005, kedy bola uzatvorená rámcová zmluva z verejnej súťaže. "Postupne sa k tejto rámcovej zmluve podpisovali čiastkové realizačné zmluvy pre jednotlivé výcvikové roky. Súčasné vedenie rezortu uprednostnilo transparentný výber uchádzačov, a to tým, že vyhlásilo verejné obstarávanie, pri ktorom postupuje nadlimitnou verejnou súťažou," povedala.