Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Hitom socializmu boli pionierske tábory

Na archívnej snímke z 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. V tábore je 8 počítačov PMD 85, pri ktorých sa pravidelne striedajú všetky deti. Počítačové hry sú však len doplnkom na rozptýlenie, väčšina detí má záujem o programovanie rôznych činností malého robota na obrazovke. Pomáhajú im inštruktori Zoltán Németh (v károvanej košeli) a Ivan Studenič. Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Deti sa tu naučili spievať pesničky, chodili na túry do prírody. Tešili sa na zájazdy do okolia, zábavu či natieranie kľučiek zubnými pastami.

Bratislava 11. júl (TASR/ Teraz.sk) - Leto sa spája s prázdninami, prázdniny zase s dovolenkami a detskými tábormi.

Pred rokom 1989 sa detstvo spájalo s pionierskym táborom. Deti sa tu naučili spievať pesničky, chodili na túry do prírody. Tešili sa nočné hry v lese, diskotéky, karneval, natieranie kľučiek zubnými pastami a nové kamarátstva. Menej s radosťou sa možno už spomína na ranné budíčky či rozcvičky.

Ako to vyzeralo v pionierskych táboroch v rokoch 1954, 1955, 1956, 1973, 1975 a 1986 priblížia archívne fotografie TASR.

1954
Na archívnej snímke z 12. augusta 1954 radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave. Najlepší žiaci z 2. osemročnej strednej školy v Bratislave, boli na rekreácii v Luborči pri Nemšovej. Takmer 90 žiakov tejto školy žilo tu tri týždne v krásnom horskom prostredí radostným životom. Na snímke posledné pozdravy, kývnutie rukou a vlak odvážajúci mladých rekreantov opúšťa bratislavskú stanicu.
Foto: TASR/Ladislav Roller


Na archívnej snímke z 12. augusta 1954 radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave. Najlepší žiaci z 2. osemročnej strednej školy v Bratislave, boli na rekreácii v Luborči pri Nemšovej. Takmer 90 žiakov tejto školy žilo tu tri týždne v krásnom horskom prostredí radostným životom. Rannou rozcvičkou začína každodenný život mladých rekreantov.
Foto: TASR/Ladislav Roller


Na archívnej snímke z 12. augusta 1954 radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave. Najlepší žiaci z 2. osemročnej strednej školy v Bratislave, boli na rekreácii v Luborči pri Nemšovej. Takmer 90 žiakov tejto školy žilo tu tri týždne v krásnom horskom prostredí radostným životom. Vychádzky do blízkeho okolia patria medzi najobľúbenejšie zábavy mladých bratislavských rekreantov.
Foto: TASR/Ladislav Roller


Na archívnej snímke z 18. augusta 1954 prázdniny pionierov na Jahodníku pri Smoleniciach. Na snímke pionieri z Krajského detského domova v Trnave, ktorí trávia prázdninové dni v letnom tábore na Jahodníku v Malých Karpatoch. Vlastnoručne pripravená večera, hoci niekedy i pripálená, chutí vonku na čerstvom vzduchu dvojnásobne. Pionieri (sprava) Ladislav Varga, nosič dreva, Jožko Ragáč, hlavný kuchár, Ladislav Petrík a Michal Vrba, hľadači hríbov a Jožko Kováč nosič vody s napätím sledujú, čo ostane z toho všetkého, čo do kotlíka dali.
Foto: TASR/Koloman Cích


Na archívnej snímke z 12. augusta 1954 radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave. Najlepší žiaci z 2. osemročnej strednej školy v Bratislave, boli na rekreácii v Luborči pri Nemšovej. Takmer 90 žiakov tejto školy žilo tu tri týždne v krásnom horskom prostredí radostným životom. Po pobyte na zdravom horskom vzduchu chutí znamenite desiata - poriadny krajec chleba s chutným lekvárom.
Foto: TASR/Ladislav Roller


Na archívnej snímke z 9. augusta 1954 prázdniny pionierov vo Vrátnej doline. Do hôr Vrátnej doliny si vyšli pionieri z bratislavského Pionierskeho domu Klementa Gottwalda. Na snímke s pioniermi vedúci "výpravy" asistent Vysokej pedagogickej školy prof. Vladimír Černušák.
Foto: TASR/Imrich Gašparík


1955
Na archívnej snímke zo 17. augusta 1955 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom. Každoročne hostí Medzinárodný pioniersky tábor na Počúvadle pro Banskej Štiavnici desiatky chlapcov a dievčat zo zahraničia. Aj toto leto uvítal ako prvých pionierov z celého Nemecka. Mládež z Lipska, Berlína, Erfurtu prišla nadviazať putá trvalého priateľstva s našimi pioniermi. V auguste zaviala na stožiaroch pred vchodom do tábora zástava Sovietskeho zväzu a Bulharskej ľudovej republiky. Je tu 10 pionierov zo SSSR a 25 z Bulharska. Vedenie medzinárodného pionierskeho tábora usporiadalo pre pionierov zájazd do historického baníckeho mesta - Banskej Štiavnice.
Foto: TASR/Imrich Gašparík


Na archívnej snímke zo 17. augusta 1955 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom. Každoročne hostí Medzinárodný pioniersky tábor na Počúvadle pro Banskej Štiavnici desiatky chlapcov a dievčat zo zahraničia. Aj toto leto uvítal ako prvých pionierov z celého Nemecka. Mládež z Lipska, Berlína, Erfurtu prišla nadviazať putá trvalého priateľstva s našimi pioniermi. V auguste zaviala na stožiaroch pred vchodom do tábora zástava Sovietskeho zväzu a Bulharskej ľudovej republiky. Je tu 10 pionierov zo SSSR a 25 z Bulharska. Na snímke pionieri z Bulharska Angel Dimitrov, Teodor Simonov, Vasil Androvcov a Mitko Milanov pri hre "Človeče, nehnevaj sa!"
Foto: TASR/Imrich Gašparík


Na archívnej snímke zo 17. augusta 1955 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom. Každoročne hostí Medzinárodný pioniersky tábor na Počúvadle pro Banskej Štiavnici desiatky chlapcov a dievčat zo zahraničia. Aj toto leto uvítal ako prvých pionierov z celého Nemecka. Mládež z Lipska, Berlína, Erfurtu prišla nadviazať putá trvalého priateľstva s našimi pioniermi. V auguste zaviala na stožiaroch pred vchodom do tábora zástava Sovietskeho zväzu a Bulharskej ľudovej republiky. Je tu 10 pionierov zo SSSR a 25 z Bulharska. Každodenný život pionierov v Medzinárodnom pionierskom tábore na Počúvadle začína slávnostným nástupom a vztyčovaním vlajok.
Foto: TASR/Imrich Gašparík


1956
Na archívnej snímke z 25. júla 1956 prázdniny v medzinárodnom detskom tábore v Brezovej pod Bradlom. V krásnom malebnom prostredí Malých Karpát v Brezovej pod Bradlom spolu s našimi deťmi trávia tohto roku v Medzinárodnom tábore mieru prázdninové dni aj deti našich krajanov z Rakúska. Je tu ubytovaných 66 detí z Komenského školy z Viedne. 28 radostných voľných dní, ktoré tu prežívajú, majú vyplnených bohatým každodenným programom. Podnikajú výlety do blízkeho okolia súťažiac o odznak mladého turistu. Prezreli si už Piešťany, Trenčín, Dobrú Vodu a ďalšie miesta. O výchovu detí sa stará sedem pedagogických pracovníkov pod vedením Ivana Kudlu. Na snímke staršie deti zápolia na blízkom kúpalisku o prvenstvo v plávaní.
Foto: TASR/Imrich Gašparík


1973
Na archívnej snímke zo 16. augusta 1973 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom. Veselým a na rôzne turistické a zábavno-kultúrne podujatia bohatým životom žijú pionieri z rôznych štátov v Medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom pri Počúvalskom jazere. Vo dvoch turnusoch sa v tento rok vystriedalo 194 pionierov z PĽR, Islandu, NDR, BĽR, MĽR, VDR a ČSSR.
Foto: TASR/Tibor Babjak


Na archívnej snímke zo 16. augusta 1973 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom. Veselým a na rôzne turistické a zábavno-kultúrne podujatia bohatým životom žijú pionieri z rôznych štátov v Medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom pri Počúvalskom jazere. Vo dvoch turnusoch sa v tomto roku vystriedalo 194 pionierov z PĽR, Islandu, NDR, BĽR, MĽR, VDR a ČSSR.
Foto: TASR/Tibor Babjak


1975
Na archívnej snímke z 18. júla 1975 pioniersky tábor Mier, sedem kilometrov od Chtelnice v okrese Trnava v malebnom horstve Malých Karpát. Prázdniny tu trávia deti pracovníkov n.p. Milex, Mäsopriemysel a Slovnaft, ktorému tábor patrí. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu každoročne vystrieda v troch turnosoch 600 pionierov. Deti sú ubytované v chatkách Inovec a Junior, tí najmenší v murovaných budovách. Na snímke táborové ozveny.
Foto: TASR/Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 18. júla 1975 pioniersky tábor Mier, sedem kilometrov od Chtelnice v okrese Trnava v malebnom horstve Malých Karpát. Prázdniny tu trávia deti pracovníkov n.p. Milex, Mäsopriemysel a Slovnaft, ktorému tábor patrí. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu každoročne vystrieda v troch turnosoch 600 pionierov. Deti sú ubytované v chatkách Inovec a Junior, tí najmenší v murovaných budovách. Na snímke si deti pripravujú táborák.
Foto: TASR/Štefan Petráš


Na archívnej snímke z 18. júla 1975 pioniersky tábor Mier, sedem kilometrov od Chtelnice v okrese Trnava v malebnom horstve Malých Karpát. Prázdniny tu trávia deti pracovníkov n.p. Milex, Mäsopriemysel a Slovnaft, ktorému tábor patrí. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu každoročne vystrieda v troch turnosoch 600 pionierov. Deti sú ubytované v chatkách Inovec a Junior, tí najmenší v murovaných budovách. Oľge Wittenbergerovej a Renáte Görnerovej sa v tábore veľmi páči - cítia sa tu ako doma.
Foto: TASR/Štefan Petráš


1986
Na archívnej snímke z 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. V tábore je 8 počítačov PMD 85, pri ktorých sa pravidelne striedajú všetky deti. Počítačové hry sú však len doplnkom na rozptýlenie, väčšina detí má záujem o programovanie rôznych činností malého robota na obrazovke. Pomáhajú im inštruktori Zoltán Németh (v károvanej košeli) a Ivan Studenič.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Na archívnej snímke zo 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. V tábore je 8 počítačov PMD 85, pri ktorých sa pravidelne striedajú všetky deti. Počítačové hry sú však len doplnkom na rozptýlenie, väčšina detí má záujem o programovanie rôznych činností malého robota na obrazovke. Pomáhajú im inštruktori Zoltán Németh a Ivan Studenič.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Na archívnej snímke zo 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. Na snímke Valéria Sabová (v popredí) učí deti plávať.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


a archívnej snímke zo 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. Na snímke rozcvička v bazéne s loptou pod dozorom telovýchovnej inštruktorky Tamary Špakovej.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Na archívnej snímke zo 15. júla 1986 prázdniny s počítačom - pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom. Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Sú vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky. Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamujú so základmi programovania. Záujem, ale aj pokroky detí pri zdolávaní základov programovania sú také, že inštruktori z krúžku mikropočítačovej techniky Elam klubu FV SZM EF SVŠT Bratislava Zoltán Németh a Ivan Studenič s ochotou dvojnásobne prekračujú dohodnutý čas výučby bez nároku na zvýšenú odmenu. Vedenie tábora však dôsledne dbá, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. Na snímke súťaž v preťahovaní lanom pod vedením oddielového vedúceho Vladimíra Tótha.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Na archívnej snímke z 20. augusta 1986 medzinárodný tábor v Maríkovej. Vyše 80 detí z Alžírska, Angoly, NDR, Rakúska a Československa prežíva tohtoročné prázdniny v Medzinárodnom tábore mieru v Hornej Maríkovej. Popri spoznávaní krás Považia, branných hrách, karnevaloch, spoločných nácvikoch národných pesničiek i tancov, zúčastnili sa aj brigády na rekultivovaných pasienkoch JRD Považské Podhradie. Výnos z brigády spolu s peniazmi získanými na Bazáre solidarity zaslali na Fond solidarity. Na snímke nácvik mazurky školákov z Alžírska a ČSSR.
Foto: TASR/Vladimír Gabčo


Na archívnej snímke z 20. augusta 1986 medzinárodný tábor v Maríkovej. Vyše 80 detí z Alžírska, Angoly, NDR, Rakúska a Československa prežíva tohtoročné prázdniny v Medzinárodnom tábore mieru v Hornej Maríkovej. Popri spoznávaní krás Považia, branných hrách, karnevaloch, spoločných nácvikoch národných pesničiek i tancov, zúčastnili sa aj brigády na rekultivovaných pasienkoch JRD Považské Podhradie. Výnos z brigády spolu s peniazmi získanými na Bazáre solidarity zaslali na Fond solidarity. Medzi spoločné akcie patria aj pesničky pri harmonike, ktoré sa deti navzájom učia
Foto: TASR/Vladimír Gabčo