Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

S. PIROŠÍK: Naším cieľom je socialistická revolúcia v Európe

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhovor so Stanislavom Pirošíkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do Európskeho parlamentu.

Bratislava 9. mája (TASR) - Cieľom mimoparlamentnej strany VZDOR - strana práce je v prípade zvolenia do Európskeho parlamentu socialistická revolúcia. V rozhovore pre TASR to uviedol líder kandidátky a zároveň predseda strany Stanislav Pirošík. Ten zároveň priznal, že jedným z dôvodov účasti strany v eurovoľbách je jej prezentácia. Rozhovor so Stanislavom Pirošíkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do Európskeho parlamentu.

Slovensko si tento rok pripomína 10. výročie vstupu do Európskej únie. Ako by ste zhodnotili toto obdobie? Prinieslo pre Slovensko viac pozitív alebo negatív?

Ja by som to videl tak, že v tejto dobe sa dostávame, respektíve sme sa dostali do ďalšej krízy. Ukazuje sa, že Európska únia alebo každý takýto imperialistický celok spája krajiny nie preto, aby spolupracovali, ale preto, aby ich vykorisťoval. Slovensko a tento východný blok je len zdrojom lacnej pracovnej sily. Pokiaľ pozitíva, tak čo ja viem, možno v budúcnosti lepšia koordinácia pracujúcej triedy v spoločnom boji. Keď tu nie sú hranice a sme trocha viacej spojení, tak o to ľahšie sa povedzme dokážeme zorganizovať.

Napríklad eurofondy, či výmenné pobyty pre študentov. V tom pozitíva nevidíte?

Ono je to tak. Na jednej strane niekto hovorí, že dostávame veľmi veľa fondov z Európy, lenže nikto nehovorí o tom, koľko kapitálu sa z tejto krajiny vyvezie. V porovnaní s nejakými Nemcami my sme jednoducho ľudské zdroje. Robíme za pätinu, ale potraviny si kupujeme za rovnakú cenu. Takže na to sa treba pozerať komplexnejšie.

S akým programom idete do volieb do európskeho parlamentu?

My tam ideme preto, lebo si tak trochu uvedomujeme rozpory kapitalistického systému. Uvedomujeme si, že sú to rozpory, ktoré musíme riešiť. Keď nebudú vyriešené, tak tu bude len barbarstvo, fašizmus, vojny. Nič iné nás nečaká v tomto svete v najbližších rokoch.

O aké rozpory ide?

Je to základný rozpor medzi tým, že všetci pracujeme spoločne. Je tu nejaký spoločenský charakter práce, ale je tu súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov. Ako základný kontrast ukazujem, že jednoducho máme obrovské pokročilé štádium výroby a napriek tomu nás tu niekto poučuje, že si žijeme nad pomery, že musíme škrtať, a že jednoducho musí ísť naša sociálna úroveň dole. Keď si zoberieme banky, na tej kríze nehorázne zbohatli. Na eurovale nehorázne zarobili, a to je aj to, že EÚ bankám slúži ako veľmi efektívny nástroj. To, čo chcú banky, tak platí pre 28 štátov. My chceme tento rozpor zlomiť a dať do súladu vlastníctvo výrobných prostriedkov so spoločenským charakterom práce. To znamená, že tu musí byť národné hospodárstvo a plánované hospodárstvo, zrušiť kapitalistický trh.

Ako to chcete docieliť?

Samozrejme si uvedomujeme, že sa to nedá zo dňa na deň. Ideme tam preto, aby sme v tej prvej fáze primäli ľudí k tomu, aby sa zamysleli nad podstatou systému, pretože mnohé médiá alebo aj politici v diskusiách hovoria už o konkrétnych bodoch toho systému. Ale nikto sa nezamyslí nad jeho podstatou. Čiže náš cieľ je, poviem to tak otvorene, socialistická revolúcia a ide o to, naozaj tých ľudí primäť k zamysleniu, aby sa vôbec začali organizovať.

V programe máte uvedené, že ste za zrušenie EÚ ako nástroja záujmov bánk a monopolov. Ako by ste to chceli docieliť?

Momentálne to nedokážem odhadnúť, lebo to bude záležať od medzinárodnej situácie. Tu nikto nevie, čo tu bude o 10 rokov. Možno, že teraz sa nám to môže zdať nereálne, ale keď sa tak pozerám pred seba, tak vidím, že tu budú veľké sociálne nepokoje. Takže toto nedokážem povedať. Ale určite sme za to, aby tento aparát bol rozbitý.

Čiže ste za zrušenie EÚ alebo za jej prebudovanie?

My otvorene hovoríme, že sme za zrušenie, pretože sme presvedčení, že EÚ, ktorú zakladali kapitalisti na kapitalistických pilieroch, sa nedá jednoducho prebudovať. My sme pokojne za socialistické spojené štáty svetové, ale musí to stáť na princípoch nie vykorisťovania a chaotického trhu, ale na základe spolupráce a na základe plánovaného a národného hospodárstva.

V prípade, že by ste sa dostali do EP a na stôl by sa dostal návrh hlbšej integrácie v rámci EÚ, čo by pravdepodobne znamenalo, že by sme odovzdali ďalšie kompetencie do Bruselu. Boli by ste za, alebo proti?

Určite proti. Už teraz to vnímame ako veľmi nebezpečné. Keď si zoberieme, že my napríklad zakážeme poisťovniam zisk a sme bezmocní, lebo európske súdy nám zablokujú účet. To je absolútna bezmocnosť. Takže určite sme proti posilneniu akýchkoľvek právomocí Bruselu.

Na vašej kandidátke máte väčšinu ľudí, ktorí majú do 30 rokov. Mali ste kritériá, na základe ktorých ste ich vyberali?

Nemali sme. Viac-menej sme vyberali podľa toho, kto sa nám na to prihlásil a tých ľudí, ktorých sme schválili, považujeme za čestných ľudí a za komunistov. Naším kritériom bola predovšetkým úprimnosť a čestnosť človeka.

Mal som na mysli napríklad kritérium jazykovej vybavenosti...

Ako na kritérium sme sa na to rozhodne nepozerali, ale máme tam ľudí, ktorí jazyky ovládajú.

Aký volebný výsledok pre stranu odhadujete?

To nedokážem odhadnúť. Budem rád, keď budú dve percentá, ale nedokážem si to predstaviť, ako to môže byť. Nakoľko my nie sme až tak známi, ako by sme chceli. Nerobím si z toho nejaké veľké oči, ale možno aj práve pre to ideme do europarlamentu, aby sme sa prezentovali a aby ľudia trocha viac spoznali naše názory.