Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Pitná voda vo verejných vodovodoch v SR má dlho veľmi vysokú kvalitu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vyplýva to zo Správy o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022.

Bratislava 22. januára (TASR) - Pitná voda vo verejných vodovodoch má dlhodobo veľmi vysokú kvalitu. Počet obyvateľov pripojených na verejné vodovody sa v porovnaní rokov 2005 a 2022 zvýšil o 4,87 percentuálneho bodu. Vyplýva to zo Správy o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022.

"V roku 2022 sa v prevádzkových laboratóriách vodárenských spoločností analyzovalo 18.272 vzoriek pitnej vody, v ktorých sa urobilo 538.907 analýz na jednotlivé ukazovatele pitnej vody," uviedli autori správy. Doplnili, že hygienickým limitom vyhovovalo 99,81 percenta analýz pitnej vody. Podiel vzoriek vyhovujúcich vo všetkých ukazovateľoch požiadavkám na kvalitu pitnej vody dosiahol hodnotu 96,14 percenta.

"Podiel analýz pitnej vody vyhovujúcich hygienickým limitom medziročne mierne narástol (v roku 2021 dosahoval 99,74 percenta). Počet obyvateľov zásobovaných z verejných vodovodov narástol o 0,12 percentuálneho bodu," poukázali autori. Zásobovaných vodou z verejných vodovodov bolo podľa nich 90,27 percenta Slovákov.

V správe sa uvádza, že kvalita pitnej vody je dlhodobo na vysokej úrovni a mierne rastie percento napojenia obyvateľstva na verejné vodovody. "Je reálny predpoklad, že cieľ zabezpečenia dostatku čistej vody pre všetkých bude splnený," skonštatovali autori.

Ministerstvo životného prostredia vydalo správu o stave životného prostredia po 30. raz a splnilo tak svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona. Správa hodnotí dosiahnutý pokrok a poukazuje aj na nedostatky v rôznych environmentálnych oblastiach. Správu každoročne zostavuje Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s envirorezortom a so zapojením širokého okruhu spolupracujúcich dotknutých orgánov a organizácií.