Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Jeden z údajných piťovcov chce spolupracovať s prokuratúrou

Snímka pred začiatkom pojednávania. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pred senát špecializovaného súdu sa dnes postavili údajní piťovci.

Pezinok 8. júla (TASR) – Uzavrieť dohodu o vine a treste by chcel jeden z 19 obžalovaných, ktorí údajne patria do bratislavskej zločineckej skupiny piťovci. Peter M. svoje rozhodnutie oznámil na dnešnom verejnom zasadnutí Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Obžalovaným v tejto kauze hrozia vyše 20-ročné tresty väzenia.

"Urobíme výsluch a podľa toho rozhodneme, čo ďalej," povedal prokurátor. O zámere obvineného Petra M. spolupracovať s prokuratúrou nevedel ani jeho obhajca. Súd tohto obvineného vylúčil na samostatné konanie, aby verejné zasadnutie mohlo pokračovať. "Určite nie," odpovedal na otázku, či chce uzavrieť dohodu o vine a treste údajný šéf skupiny Juraj O., alias Piťo. Ani ostatní obvinení nemali záujem o takúto dohodu, teda vymeniť nižší trest za pomoc pri objasnení trestnej činnosti.

Piťovci sú obžalovaní z 19 skutkov, ktorými sa mali dopustiť trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestných činov súvisiacich s nedovolenou výrobou omamných a psychotropných látok a ich následnou distribúciou, zločinu ublíženia na zdraví, vydierania a obmedzovania domovej slobody, ale aj hrubého nátlaku, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a výtržníctva.

Juraja O., prezývaného Piťo, spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Skupina, ktorá operovala z bratislavského Lamača, sa začala formovať koncom 90. rokov a najmä po roku 2000.