Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Čuroš: Od Zacharovej chceme riešenie dialógu s občianskou spoločnosťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Zacharová vo funkcii vystriedala Filipa Vagača, ktorého vláda v stredu (6. 3.) odvolala.

Bratislava 7. marca (TASR) - Občianska platforma pre demokraciu očakáva, že nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová sa bude zaoberať porušovaním princípov otvoreného vládnutia. Pripomína, že má možnosti riešenia narušeného dialógu s občianskou spoločnosťou. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol Peter Čuroš z platformy.

"Očakávame, že porušovanie týchto princípov, ktorého sme svedkami v ostatných týždňoch, bude jednou z hlavných pracovných výziev novej splnomocnenkyne. Veríme, že pani Zacharová zvládne túto výzvu aj bez akejkoľvek predchádzajúcej skúsenosti z neziskového sektora, s tvorbou politík pre rozvoj občianskej spoločnosti alebo z riadenia mimovládnych organizácií," povedal.

Podotkol, že v posledných týždňoch dochádza k porušovaniu princípov otvoreného vládnutia, ku ktorým sa zaviazala Slovenská republika v roku 2009. "Komunikácia vládnych predstaviteľov okolo zrušenia dotačnej schémy Ministerstva spravodlivosti SR pre oblasť ľudských práv vo februári totiž naznačuje, že vzťah vlády k občianskej spoločnosti sa mení z partnerského na nedôverčivý. Nominantka súčasnej vlády má k dispozícii všetky existujúce nástroje na to, aby sa tento narušený dialóg obnovil," ozrejmil Čuroš.

Platforma pre demokraciu je neformálnou platformou 66 občianskych iniciatív a organizácií, ktorá sa chce aktívne podieľať na ochrane a rozvoji občianskej spoločnosti na Slovensku. Je členom Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie.

Zacharová vo funkcii vystriedala Filipa Vagača, ktorého vláda v stredu (6. 3.) odvolala.