Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Platforma žien Slovenska: Stále je čo zlepšovať

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pozitívne vníma platforma napríklad prístup vlády SR k postupnému zvyšovaniu materského príspevku, alebo že sa zaviazala k navýšeniu rodičovského príspevku v tomto roku.

Bratislava 23. marca (TASR) – Postavenie slovenských žien v spoločnosti sa za posledné štyri roky zlepšilo a bol zaznamenaný posun, napriek tomu je stále ešte čo zlepšovať. Myslí si to Platforma žien Slovenska spolu so Slovak Business Agency. "Vnímame, že priestor, ktorý je na zlepšenie, je obrovský a stále nie sme tam, kde sme chceli byť pred štyrmi rokmi," uviedla pre TASR predsedníčka platformy Miriam Letovanec.

Pozitívom síce podľa nej je, že téma sa spopularizovala ako z pohľadu verejnosti, tak z pohľadu tvorcov legislatívy, problematiku však treba riešiť pragmaticky. "Veríme, že do budúcna sa nebude téma odvíjať emocionálne, ale bude pragmaticky riešiť socioekonomické postavenie žien," hovorí Letovanec s tým, že práve emócie môžu celej téme a snahe znova iba uškodiť. Podobne, ako to bolo v roku 2016, keď sa téma podľa nej viedla skôr v emocionálnej rovine a kriticky sa k tomu stavali aj samotné ženy.

Pozitívne vníma platforma napr. prístup vlády k postupnému zvyšovaniu materského príspevku, alebo že sa zaviazala k navýšeniu rodičovského príspevku v tomto roku. Okrem toho prijala záväzok na riešenie opatrovania starých rodičov. Rovnako pozitívne vníma aj projekt detských kútikov z dielne rezortu práce, aj keď priznáva, že efektivita projektu sa po roku hodnotí ešte ťažko. Podpredsedníčka platformy Naďa Lazarová je v tejto súvislosti presvedčená, že zákon má prioritne slúžiť pracujúcim alebo študujúcim matkám.

V mnohých smeroch však vidia stále isté možnosti na zlepšenie. Ako príklad uvádza Českú republiku, kde funguje flexibilita čerpania rodičovského príspevku. V praxi to znamená, že ak sa žena rozhodne zostať na materskej dovolenke kratšie, ako povoľuje zákon, navyšuje sa jej rodičovský príspevok tak, aby mohla vykrývať výdavky spojené s následnou starostlivosťou o dieťa. Priestor vníma platforma tiež v oblasti homeoffice alebo postupného nastupovania a navyšovania pracovného úväzku. "Nadnárodné firmy to uplatňujú, na Slovensku sú firmy, najmä malé a stredné podniky, stále opatrné," podotýka Letovanec.

Zmeniť by sa podľa nich malo aj finančné ohodnotenie žien, ktoré stále nedosahujú patričné ohodnotenie ako muži na rovnakých pozíciách. A to aj napriek tomu, že v súčasnosti je obsadenie vrcholových postov v štátnej správe ženami výraznejšie lepšie ako v minulosti, postavenie žien sa postupne zlepšuje aj v súdnictve. Dobré výsledky sú podľa platformy aj v oblasti komunálnej politiky, kde až 23 percent žien participuje na úrovni miest a obcí, teda ako primátorky či starostky. Európsky priemer je okolo 15 percent. Problém však vidia v posúvaní žien do vrcholovej politiky. Podľa Letovanec je to spôsobené jednak rozhodnutím politických strán, koho postavia na kandidačnú listinu do parlamentu, ale aj rozhodnutím samotných žien, ktoré sa na to pozerajú stále aj z toho pohľadu, ako ich bude vnímať okolie a aký to bude mať dosah na ich rodinu.

V súvislosti s postavením žien na Slovensku bol v decembri 2013 na prvej konferencii Platformy žien Slovenska prezentovaný tzv. pozičný dokument, čiže biela kniha odporúčaní. Tá zahŕňa tri oblasti, a to podnikanie žien, zosúladenie pracovného a súkromného života a postavenie žien a manažérok v súkromnom i verejnom živote.