Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Platové požiadavky zamestnancov súdov podporili sudcovia Bratislava I

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Platové požiadavky súdnych zamestnancov majú podporu sudcov najväčšieho súdu na Slovensku. Postavila sa za ne Sudcovská rada Okresného súdu (OS) Bratislava I.

Bratislava 30. januára (TASR) – Platové požiadavky súdnych zamestnancov majú podporu sudcov najväčšieho súdu na Slovensku. Postavila sa za ne Sudcovská rada Okresného súdu (OS) Bratislava I.

V dnešnom vyhlásení podpísanom predsedom Mariánom Trenčanom Sudcovská rada konštatuje, že plne podporuje, aby sa zlepšilo platové a sociálne postavenie zamestnancov súdov, ako aj materiálne a finančné zabezpečenie chodu súdov.

"Predovšetkým mzdové ohodnotenie zamestnancov súdov je dlhodobo enormne nízke v pomere k neustále sa zvyšujúcim nárokom kladeným na prácu súdnej administratívy. Úroveň platov pôsobí na zamestnancov súdov demotivujúco, často má za následok ich fluktuáciu a odchod skúsených pracovníkov za lepšie platenými pozíciami," píše sa vo vyhlásení.

Sudcovia Okresného súdu Bratislava I upozorňujú, že bez stabilizovanej súdnej administratívy nemôžu súdy riadne plniť úlohy, ktoré od nich spoločnosť očakáva.

Odborový zväz justície tento týždeň oznámil, že pristúpi v polovici februára k ostrému štrajku. Presný deň, počas ktorého administratívni pracovníci súdov neprídu do práce, odborový zväz zatiaľ nezverejnil.

Zamestnanci súdov prichádzajú so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočtovú kapitolu ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec označil v stredu (28.1.) po zasadnutí vlády iniciatívu odborov za unáhlenú. V blízkom čase by sa mal stretnúť a rokovať o finančnej situácii v rezorte s ministrom financií Petrom Kažimírom.

Predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková uviedla, že výsledok tohto rokovania ich zámer štrajkovať pravdepodobne neovplyvní. "Pochybujem. Oni sa stretávajú od roku 2012 a nám z toho zatiaľ nevyplynulo ani jedno euro," vysvetlila pre TASR.