Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach má upraviť nový zákon

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Právna norma má upraviť mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov.

Bratislava 23. júna (TASR) - Platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach by mal od januára budúceho roka upraviť nový zákon. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dnes po mesiacoch príprav na rokovaní odvetvovej tripartity oznámilo, že na budúci týždeň predloží do legislatívneho procesu zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov. Ten chcelo pôvodne dotiahnuť už vlani.

Rezort zákon predloží napriek tomu, že sa na jeho znení nezhodol so zástupcami zdravotníkov. Sestry napríklad žiadajú, aby platil aj v súkromných zariadeniach, čo rezort dlhodobo odmieta. "Dôležité je, že máme zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov, teda nielen sestier a pôrodných asistentiek. Rovnako dôležité je akcentovať skutočnosť, že MZ SR môže ovplyvniť zmeny len v zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má priamy dosah," povedal minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

Právna norma má upraviť mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy, tak ako je v súčasnosti upravená základná zložka mzdy lekárov. Táto sa viaže na priemernú mesačnú mzdu zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov. Týmto spôsobom sa má zabezpečiť každoročná valorizácia.

Navrhnuté koeficienty sa líšia podľa náročnosti vykonávanej práce, či ide o vykonávanie odborných, certifikovaných alebo špecializovaných pracovných činností. Podľa ministerstva v niektorých kategóriách dôjde k miernemu zvýšeniu mzdy jednotlivých zdravotníkov.