Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Plénum bude voliť kandidátov na ústavných sudcov v stredu

Na archívnej snímke Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

Poslanci budú kandidátov vyberať zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR bude opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov v stredu 25. septembra po hlasovaní o 17.00 h. V pléne to vo štvrtok vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Diskusia o voľbe bude v stredu o 14.00 h.

Na zvolenie potrebného počtu kandidátov vyzval snemovňu aj predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan. V stredu (18. 9.) v pléne NR SR vyhlásil, že je potrebné zabezpečiť riadny chod tohto ústavného orgánu. Poukázal pri tom na nefunkčnosť súdu a množiace sa nevybavené podania a nepridelené spisy.

Poslanci budú kandidátov vyberať zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu. Snemovni sa stále nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov. Zvoliť by mali ešte štyroch.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Zákonodarcovia v doterajších voľbách zvolili 14 kandidátov.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.