Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Plénum pokračuje v odvolávaní J. Figeľa, na rad sa dostane aj Čislák

Predseda KDH Ján Figeľ vystupuje počas 49. schôdze NR SR v Bratislave, 22. apríla 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéfa KDH navrhuje Smer-SD odvolať počas mimoriadnej schôdze.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes pokračujú v debate o odvolaní šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. V hre je údajne aj možnosť, že ho napokon Smer-SD neodvolá. Do rozpravy k tomuto bodu je ešte prihlásených 12 členov snemovne.

Sociálni demokrati navrhli Figeľa odvolať preto, že je podľa nich zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Opozícia za Figeľom stojí a avizuje, že ak bude odvolaný, stiahne svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Za situáciu okolo Váhostavu-SK totiž opozícia viní sociálnych demokratov.



Šéfa KDH navrhuje Smer-SD odvolať počas mimoriadnej schôdze, na ktorú vláda priniesla riešenia situácie veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizácii. Zmeny v ozdravovaní firiem už parlament schválil. Na základe nich sa bude môcť Váhostav-SK vzdať 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov. Práve tým peniaze dlhuje a pôvodne im chcel zaplatiť len 15 %.

Po prerokovaní tohto bodu by sa poslanci mali vrátiť k prerušenej 50. schôdzi NR SR. Jej jediným bodom je návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Vládna strana by dnes mala odhlasovať, že tradične skrátený piatkový rokovací deň potrvá dovtedy, kým sa neprerokujú všetky návrhy.