Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Plus 7 dní aj Korzár porušili novinársku etiku, rozhodla tlačová rada

Naopak, Tlačová rada Slovenskej republiky rozhoda, že denník Nový čas v prípade starostu obce Hucín etický zákon neporušil.

Bratislava 28. marca (TASR) - Sťažnosťami na týždenník Plus 7 dní či denník Korzár sa v utorok 27. marca na svojom 59. zasadnutí zaoberala Tlačová rada Slovenskej republiky (TR SR). Ako TASR informovala tajomníčka TR SR Ivica Ondrejičková, rada rozhodla celkovo v piatich sťažnostiach.

Konateľ spoločnosti Asanarates podal sťažnosť na týždenník Plus 7 dní. Ten mal uverejnením článku pod názvom Bratislavský magistrát: ušil tender na mieru porušiť zásady novinárskej etiky. Rada rozhodla, že etický zákon bol porušený. Novinár si totiž dôsledne neoveril informáciu, ktorú zverejnil, aspoň z dvoch od seba nezávislých zdrojov. Redakcia tiež nemôže manipulovať s textovými či obrazovými záznamami a koláže, rekonštrukcie či ilustračné záznamy musia byť jasne označené.

Už druhý raz sa rada zaoberala aj sťažnosťou Petra Kurhajca na Bratislavské noviny. Po preštudovaní všetkých materiálov od obidvoch strán usúdila, že uverejnením článku Samuel Spitzer sa do rodného domu na Michalskej ulici 25 vrátiť nemohol redakcia nedodržala nestrannosť, vyváženosť či dôsledné overovanie faktov.

V denníku Korzár vyšiel v máji 2010 článok pod názvom Rodičia Ščurkovi vymenili advokáta. Pán Göbl v liste adresovanom TR SR uviedol, že na fotografiách je aj jeho v tom čase ešte neplnoletá dcéra v priamej súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Tá ale s prípadom nemala nič spoločné ani ako svedok, ani ako účastník. Rada zhodnotila, že došlo k porušeniu etického kódexu. Novinár bez súhlasu dotknutej osoby nesmie písať či hovoriť o skutočnosti a zobrazovať ju tak, aby zasahoval do súkromného života osoby.

Jednohlasne rada rozhodla v prípade podnetu, ktorý podal starosta obce Hucín na denník Nový čas. Ten označil spracovanie článku pod názvom Po starostovi ide polícia za jednostranné a skresľujúce. Rada však rozhodla, že v tomto prípade etický zákon nebol porušený.

Najbližšie zasadnutie TR SR bude koncom mája tohto roku.