Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Po 16 hodinách odvolávania J.Richtera pokračujú poslanci v 14. schôdzi

Na snímke poslanecké plénum NRSR Foto: TASR/Martin Baumann

Na poslancov dnes čakajú aj ďalšie návrhy zákonov vrátane zmeny ústavného zákona, ktorou chce SNS zabrániť špekulatívnemu výkupu slovenskej pôdy ústavnou formou.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Po 16-hodinovom odvolávaní ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktoré sa skončilo jeho zotrvaním vo funkcii, pokračujú poslanci Národnej rady SR v 14. schôdzi. V úvode 12. rokovacieho dňa hovoria o zmene zákona o štátnej správe a školskej samospráve z dielne Ota Žarnaya (OĽaNO-NOVA).

Novelou chce dosiahnuť, aby v základných, ale aj stredných školách vznikali žiacke školské parlamenty, respektíve študentské školské rady. Chce tak okrem iného podporiť účasť žiakov a študentov na živote školy.

Žarnay pripomína, že súčasný zákon pozná iba pojem žiacke školské rady v stredných školách s tým, že je na vôli riaditeľov škôl, či takéto rady podporia. To považuje za nedostatočné.

Navrhuje preto, aby v základných školách vznikli žiacke školské parlamenty a v stredných zas študentské školské rady. Tie majú zastupovať záujmy žiakov vo vzťahu k riaditeľovi a vedeniu školy.

Ak by novela prešla, sťažnosťami a podnetmi týchto žiackych inštitúcií by sa zaoberali v druhom stupni aj obce, v prípade stredných škôl samosprávne kraje. Prvostupňovým orgánom na riešenie sťažností a podnetov, a to najmä v súvislosti s vedením školy má byť rada školy.

Na poslancov dnes čakajú aj ďalšie návrhy zákonov vrátane zmeny ústavného zákona, ktorou chce SNS zabrániť špekulatívnemu výkupu slovenskej pôdy ústavnou formou.