Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Po boku Slovenskej filharmónie sa debutovo predstaví dirigent Casero

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Koncert so začiatkom o 19.00 h otvorí Španielske capriccio, op. 34 Nikolaja Rimského Korsakova, ktorý sa stal námorným kadetom a mal pokračovať v dráhe námorného dôstojníka.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva vo štvrtok 13. apríla na piaty koncert Populárneho cyklu. Španielsky ladený večer so slovenskou gitaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou zaznie v Koncertnej sieni SF pod taktovkou Ricarda Casera, šéfdirigenta a umeleckého riaditeľa Orquesta Reino de Aragón. "Po boku Slovenskej filharmónie sa rodák z Valencie predstaví debutovo," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Koncert so začiatkom o 19.00 h otvorí Španielske capriccio, op. 34 Nikolaja Rimského Korsakova, ktorý sa stal námorným kadetom a mal pokračovať v dráhe námorného dôstojníka. "Neskôr študoval na petrohradskom konzervatóriu a venoval sa hudbe. Jeho plavby v službách námorníctva ho inšpirovali pri komponovaní mnohých diel, medzi ktoré patrí aj Španielske capriccio, op. 34," približuje filharmónia.

V programe jej koncertu figuruje aj Concierto del Buen Amor (Koncert dobrej lásky) súčasného španielskeho skladateľa Manuela Morena-Buendía (1932). Päťčasťový koncert pre gitaru a orchester zaznie v SF v interpretácii Miriam Rodriguez Brüllovej. "Treťou skladbou večera bude Capriccio sinfonico Giacoma Pucciniho, dielo, s ktorým skladateľ ukončil štúdium na milánskom konzervatóriu," dodáva filharmónia. Koncert uzavrie Čajkovského Talianske capriccio, op. 45, ktoré skladateľ skomponoval počas svojho pobytu v Ríme.