Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Po úspechu v Benátkach avizuje Hranicu Agnieszky Hollandovej trailer

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako ďalej uvádza spoločnosť Magic Box Slovakia, ktorá Hranicu uvedie do slovenských kín 19.októbra, film vznikol v koprodukcii českej produkčnej spoločnosti Marlene Film Production a Českej televízie.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Film Hranica režisérky Agnieszky Hollandovej si z 80. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach odniesol Zvláštnu cenu poroty. Tvorcovia snímky zaoberajúcej sa aktuálnou témou utečencov predstavujú oficiálny trailer filmu. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.

"Neviem, ako zmeniť svet, ale viem, ako rozprávať príbehy prostredníctvom filmu, a to je to, čo robím. A som hrdá na to, že príbeh, ktorý som vyrozprávala vo filme Hranica, zaujal porotu. Je to pre mňa veľká vzpruha," komentovala ocenenie Hollandová. Jej príbeh zo súčasnosti s originálnym názvom Zielona Granica je odrazom skutočných udalostí, ktoré sa diali a dejú na poľsko-bieloruskej hranici. "Spája tri perspektívy - utečencov, poľských aktivistov a pohraničnej stráže. Film je neuveriteľne silným a emotívnym príbehom o ľuďoch, ktorí zažívajú hraničné situácie," približuje Brhlík dielo, ktorého príprava si vyžiadala stovky hodín dokumentárnych analýz, rozhovorov s utečencami, pohraničníkmi, miestnymi obyvateľmi, aktivistami a odborníkmi. "K autenticite filmu nepochybne prispieva aj skutočnosť, že nielen dospelí, ale aj detskí herci majú vlastnú skúsenosť s útekom cez hranice zo svojej domovskej krajiny. Navyše poľská herečka Maja Ostaszewska, ktorá vo filme predstavuje budúcu aktivistku Juliu, sa medzi aktivistami na poľsko-bieloruskej hranici angažuje aj v skutočnom živote," dodal.



Pre Agnieszku Hollandovú bola Hranica tretím filmom, ktorý zaradili do výberu hlavnej súťaže MFF v Benátkach. V roku 1992 súťažila s filmom Oliviér, Oliviér a v roku 2002 so snímkou Julie na ceste domov.

Ako ďalej uvádza spoločnosť Magic Box Slovakia, ktorá Hranicu uvedie do slovenských kín 19. októbra, film vznikol v koprodukcii českej produkčnej spoločnosti Marlene Film Production a Českej televízie. Po diváckom hite Šarlatán a spolupráci na Hranici režisérka spolu s českým producentom v súčasnosti pripravujú veľký film o Franzovi Kafkovi.