Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Po útokoch v Nice prezident Hollande opäť predĺžil výnimočný stav

Francúzsky prezident Francois Hollande. Foto: TASR/AP

Výnimočný stav predĺžili o ďalšie tri mesiace a mal by platiť do 26. októbra 2016. Na celom území Francúzska je zmobilizovaných 10 000 príslušníkov ozbrojených síl.

Bratislava 19. júla (TASR) -  Po teroristických útokoch vo francúzskom Nice zo 14. júla prezident Francois Hollande vyhlásil predĺženie výnimočného stavu, ktorý mal platiť do 26. júla. Na celom kontinentálnom území Francúzska a Korziky tak bude platiť na obdobie ďalších troch mesiacov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Ako ďalej uvádza ministerstvo, francúzske úrady pristúpili už po atentátoch z roku 2015 k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských a leteckých.

"V departemente Alpes-Maritimes na juhu Francúzska bol celoštátny plán Vigipirate v boji s terorizmom zvýšený na stupeň pozor atentát. Rovnakým spôsobom i operácia Sentinelle, na základe ktorej je na celom území Francúzska mobilizovaných 10 000 príslušníkov ozbrojených síl, okrem príslušníkov polície a žandárov, bude i naďalej účinná,“ informuje rezort diplomacie.

Keďže Francúzsko už dlhodobo čelí hrozbe teroristických útokov, rezort diplomacie odporúča slovenským občanom v záujme osobnej bezpečnosti vyhýbať sa masovým zhromaždeniam a v prípade teroristického útoku riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek francúzskeho štátu.

Ďalej slovenským občanom odporúča sledovať miestne médiá a v prípade naliehavej núdze na mieste kontaktovať stálu diplomatickú službu Veľvyslanectva SR v Paríži (+33 672 07 68 32) alebo stálu službu rezortu v Bratislave (+421 (0)2 5978 2211).

SFM odovzdala puknuté drôtené srdce ako prejav piety obetiam útoku v Nice

Občianske združenie Spoločnosť Ferdinanda Martinenga (SFM) spolu s osobnosťami z rôznych oblastí odovzdali francúzskemu veľvyslancovi na Slovensku Didierovi Lopinotovi v pondelok (18. 7.) puknuté drôtene srdce s názvom Bolesť v srdci ako prejav piety pozostalým po obetiach štvrtkového (14. 7.) útoku v meste Nice.

Počas sviatku Dňa dobytia Bastily útočník s nákladným autom vrazil do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj na rušnom bulvári Promenáde des Anglais, kde boli tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. Útok neprežilo najmenej 84 osôb, medzi ktorými boli aj deti, ďalšie stovky ľudí boli zranené.

"Postriebrené drôtené srdce, ktorého autorom je Ladislav Jurovatý mladší, je upletené z mimoriadne tvrdého drôtu a jeho zhotovenie trvá veľa hodín práce. Spoločnosť prijala pred 15 rokmi návrh zhotoviť puknuté drôtené srdce ako slovenský drotársky artefakt a venúvať ho pri veľkých nešťastiach po celom svete ako prejav piety pozostalým po obetiach. Prvé srdce putovalo do New Yorku po útoku na dvojičky. Doteraz sme ho darovali pre Slovensko a svet 58-krát a vždy ako dar od občanov Slovenska," uviedol pre TASR iniciátor daru a predseda SFM Peter Kurhajec.