Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Po viac ako 18 rokoch sa začína proces v kauze vraždy bosa Sýkoru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štvoricu páchateľov obvinili z vraždy Sýkoru až v roku 2013, teda po 16 rokoch od skutku.

Bratislava 7. júna (TASR) – Po viac ako 18 rokoch by sa mal na Okresnom súde Bratislava I v utorok 9. júna začať súd so štvoricou obžalovaných v prípade vraždy bývalého bratislavského bossa a zakladateľa skupiny sýkorovcov – Miroslava Sýkoru. Pôvodne sa mal tento proces začať už 10. marca, z dôvodu práceneschopnosti zákonného sudcu však vtedy pojednávanie odročili.

Sýkoru zavraždili ešte vo februári 1997 na parkovisku Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Útočníci spustili na muža streľbu, na následky ktorej podľahol. Prokurátor obžaloval z vraždy Mareka L., Richarda B. prezývaného Kofola, Milana M. a Ľuboša F., považovaného za bossa nitrianskeho podsvetia. Ľuboša F. predviedli na súd v marci kukláči, zvyšní traja obžalovaní sa dostavili na základe predvolaní.

Štvoricu páchateľov obvinili z vraždy Sýkoru až v roku 2013, teda po 16 rokoch od skutku. Meno Sýkoru je naďalej v Bratislave známe a silné, aj keď jeden z jeho nástupcov František Borbély tvrdí, že skupina ako celok už dávno neexistuje. Borbélyho v apríli tohto roku odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na 6,5 ročný trest odňatia slobody za zosnovanie zločineckej skupiny a drogovú trestnú činnosť.

Sýkora patril medzi nadpriemerne inteligentných mužov bratislavského podsvetia. Vysokoškolské štúdium začal na elitnej diplomatickej škole v Moskve. Jeho otec pôsobil ako diplomat na Ukrajine a neskoršie v Rusku. Sýkora po návrate na Slovensko necelý rok študoval v Bratislave žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Už počas vysokoškolského štúdia vytvoril okolo seba silnú skupinu mužov, ktorí krátko po Nežnej revolúcii pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Spočiatku sa venoval menšej trestnej činnosti ako napríklad obchodu s kaviárom, hazardným hrám, falšovaniu dokumentov, kupliarstvu a podobne.

Okolo Sýkoru sa pohybovali na začiatku 90. rokov po rusky hovoriace osoby. Neskôr začal grupovať svoju skupinu z bývalých bratislavských biletárov a vekslákov, medzi ktorými boli po jeho smrti aj štyria najvplyvnejší ľudia, a to neskôr zavraždený Peter Čongrády, alias Čongi, Róbert L., alias Kýbel, po ktorom sa v súčasnosti pátra a ktorý je obvinený minimálne z desiatich vrážd. Ďalej Ladislav Bališ, ktorého právoplatne odsúdil Najvyšší súd SR minulý rok v máji na 25 rokov odňatia slobody, napokon spomínaný Borbély. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov metódy, ktoré neskôr uplatňoval Sýkora v bratislavskom a napokon aj celoslovenskom podsvetí, sa "naučil" v Rusku.

Skupina sýkorovcov začala vznikať a pôsobiť v polovici 90. rokov, keď ešte "nefungovala" v hlavnom meste skupina piťovcov z Lamača a vplyv v Bratislave mali len skupiny svobodovcov, takáčovcov, neskôr skupina jakšíkovcov a menší vplyv skupina suchánkovcov.

Členovia skupiny sa navzájom nepoznali. Sýkora používal sofistikované metódy. Vyššie postavení členovia jeho skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov, ktorí dostali prezývku "hrubokrkí". Získané peniaze Sýkora nemíňal, ale po "prepraní" prostredníctvom komplicov ich investoval do svojich firiem.

Sýkoru podozrievali z vraždy Róberta Remiáša, ktorá sa stala 29. apríla 1996 v Karlovej Vsi v Bratislave. Obvinený z nej bol aj Jozef R., prezývaný Potkan. Sýkora mal údajne prepojenie s vtedajším vedením Slovenskej informačnej služby (SIS). Krátko pred smrťou sa Sýkora chválil, že jeho majetok presiahol miliardové hodnoty, ako aj s tým, že nemal problém nechať zbiť poslanca Národnej rady SR a bývalého známeho speváka, keďže mu robil "problémy" v jednom z jeho podnikov.