Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Po voľbách sa nanovo kreuje aj štátna volebná komisia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Po parlamentných voľbách sa bude nanovo kreovať aj zloženie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Jej členovia sú delegovaní aj parlamentnými stranami. Funkčné obdobie štátnej komisie sa končí dňom zloženia sľubu členmi novej komisie. Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

Najneskôr 60 dní po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb musia predsedovi Národnej rady (NR) SR oznámiť údaje o členovi štátnej komisie predsedovia príslušných politických strán, predseda Ústavného súdu (ÚS) SR, predseda Najvyššieho súdu (NS) SR, generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Komisia má 14 členov. Desiatich delegujú do štátnej komisie politické strany, ktoré sa po voľbách dostanú do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

Po jednom členovi štátnej komisie deleguje predseda ÚS SR a NS SR, generálny prokurátor a predseda NKÚ. Predsedu štátnej komisie volí Národná rada SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie.