Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Počas 21. ročníka Vianočnej pošty prišlo Ježiškovi 93.429 zásielok

Ilustračné foto. Foto: TASR

Prvý list v rámci Vianočnej pošty prišiel 1. augusta, v ktorom si Ivanko z Matúškova prial mobil.

Bratislava 7. februára (TASR) – Počas uplynulého 21. ročníka projektu Vianočná pošta poslali deti Ježiškovi celkovo 93.429 zásielok. Okrem listov boli medzi nimi pohľadnice, vlastné fotografie, kresby či vlastnoručne vyrobené obálky s korálkami. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

"Vianočná pošta priniesla mnoho prekvapení. Najmenší list mal rozmery menšie ako 3 x 3 centimetre a prišiel zo Žiliny. Najväčší list poslali Ježiškovi deti zo Základnej školy s materskou školou Horná Ždaňa a meral 20 metrov," priblížila hovorkyňa s tým, že medzi odosielateľmi bola aj 97-ročná Anna.

Prvý list v rámci Vianočnej pošty prišiel 1. augusta, v ktorom si Ivanko z Matúškova prial mobil. Medzi ďalšími želaniami od detí sa objavili aj lego, tablety, hračky, oblečenie, knihy, živé zvieratá, ale aj dobré výsledky v škole. Dokopy poslali deti 51.780 listov, 39.683 pohľadníc a 1966 kresieb. V Braillovom písme odpísal Ježiško 165 deťom zo školy pre slabozrakých a nevidiacich v Levoči.

Ježiško dostal aj 9886 zásielok, ktoré mu poslali deti zo 46 štátov z celého sveta. Prvé listy zo zahraničia mu prišli 5. augusta z Taiwanu. "Deti si okrem hračiek želajú najčastejšie odpoveď od Ježiška alebo splnenie tajných snov - byť dobrým športovcom, vedieť hrať na hudobnom nástroji či dostať sa na dobrú univerzitu," poznamenala Rovenská. Vianočné želania mu prišli aj z Gambie, Andory, Filipín, Japonska, Hongkongu, Číny, Singapuru, Ruska, Kazachstanu, Islandu, Dánska, Talianska, Španielska, Macaa, Nového Zélandu, USA, Anglicka, Írska, Dánska, Nórska, Holandska, Švajčiarska či Nemecka, Rakúska, Maďarska.

Projekt Vianočná pošta, za ktorým stojí Slovenská pošta, tvorí neodmysliteľnú súčasť vianočných sviatkov od roku 1999. Podporuje tradíciu posielania pohľadníc, písania listov, šírenia dobrých posolstiev a radosti pre blízkych. Od roku 2018 môžu deti posielať Ježiškovi pohľadnicu aj s vlastným vizuálom cez špeciálnu internetovú stránku www.mojapohladnica.sk.

Sídlo Vianočnej pošty je v obci Rajecká Lesná, kde sa nachádza najväčší drevený pohyblivý betlehem na svete. Súčasťou slávnostného otvorenia Vianočnej pošty vždy v novembri je aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky. Jej predlohou je najkrajšia z kresieb, ktoré deti posielali Ježiškovi v predchádzajúcom roku.