Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Počas Dňa narcisov 2012 sa vyzbieralo viac ako milión eur

16. ročník Dňa narcisov v Košiciach 13. apríla 2012. Foto: TASR/František Iván

Na vyhodnotenie zbierky prijala pozvanie aj ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská.

Bratislava 16. mája (TASR) - V rámci 16. ročníka Dňa narcisov, ktorý sa konal v piatok 13. apríla, sa vyzbieralo 1.005.159,66 eura. Oficiálny celoslovenský výnos verejno-prospešnej finančnej zbierky, ktorý predstavuje oproti minulému roku nárast o 39.889,23 eura, dnes popoludní v Bratislave oznámila Eva Kováčová z Ligy proti rakovine (LPR). "Je to ocenenie našej práce, táto suma svedčí o tom, že tých 22 rokov práce ľudia oceňujú a uvedomujú si, že to má zmysel," komentovala rekordný výsledok výkonná riaditeľka LPR, ktorá za vyzbierané finančné prostriedky, podporuje mnohé projekty v oblasti zdravotníctva, zdravotnícke nemocničné zariadenia či hospicové oddelenia.

Tu bude player


Na vyhodnotenie zbierky prijala pozvanie aj ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. "Ako občan musím poďakovať. Jednak ľuďom, ktorí svoju energiu a čas venujú nie sebe a svojim blízkym, ale organizovaniu takejto akcie, ale najmä všetkým ľuďom, ktorí neostávajú hluchí a slepí k tomu, že onkológia je naozaj obrovským problémom," uviedla s tým, že onkologické ochorenie je druhá najčastejšia príčina, hneď po srdcovo-cievnych chorobách, kvôli ktorej Slováci zomierajú. "Každý rok nám pribudne takmer 30.000 nových prípadov," poznamenala a ďalej poukázala aj na málo využívaný systém preventívnych vyšetrení platených štátom. "Mohlo by to byť lepšie. Som veľmi vďačná, že sa rozvíja projekt osvety. Onkologické ochorenia naozaj patria medzi tie, o ktorých sa ľudia snažia radšej nehovoriť. My, keď o nich nebudeme hovoriť a nebudeme sa o to zaujímať, nezmiznú, bude to len horšie, pretože ich nenájdeme včas," apelovala na ďalší rozvoj výchovy a vzdelávania.

Tu bude player


K nemu môže pomôcť svojou zbierkou aj LPR. Tento rok vyzbierali dobrovoľníci do pokladničiek 924.957,86 eura, v rámci mobilnej SMS zbierky na číslo 848 prispeli klienti všetkých troch mobilných operátorov sumou 77.824 eur. Priamo na účet Dňa narcisov bolo zaslaných 2377,80 eura.

Čistý výnos zbierky predstavuje hodnotu 975.645,12 eura. Z hrubého výnosu sa na materiálne, organizačné a prezentačné zabezpečenie zbierky použilo 127.730,54 eura (kvety narcisu, identifikátory pre dobrovoľníkov), časť nákladov uhradili priamym finančným príspevkov partneri LPR. "Na náklady sme práve vďaka partnerom použili menej ako 3 percentá z celkového výnosu, necelých 30.000 eur," podčiarkla Kováčová s tým, že prezentačnú kampaň pomáhali LPR znášať mediálni partneri.

Výkonná riaditeľka LPR ďalej v rozhovore pre TASR poukázala na to, že uvedené čísla nezodpovedajú osočujúcemu anonymnému mailu, ktorý chodí po Slovensku asi tri týždne. Podľa neho mala LPR použiť 500.000 eur na PR a reklamnú agentúru. Kováčová pripomenula, že rozdelenie výnosu si môže každý skontrolovať na webovej stránke LPR. "Tí ľudia, ktorí chcú, tak si prečítajú, čo sú fakty a pravda, a neveria ľuďom, ktorí nie sú schopní sa podpísať a vedia iba škodiť."

Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov použije LPR na realizáciu a financovanie projektov i programov pre onkologických pacientov, na vzdelávanie a prevenciu, aj na podporu klinických a výskumných projektov. Medicínske a výskumné projekty, medicínske služby a hospicovú starostlivosť podporí sumou 359.500 eur, psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny hodnotou 268.770 eur, projekty a programy smerujúce k rozvoju výchovy, informovanosti a poradenstva sumou 273.275,12 eura. Na podporu regionálnych potrieb organizačných zložiek LPR v rámci SR je určených 74.100 eur. Presné rozdelenie financií do jednotlivých oblastí podpory nájdu záujemcovia na www.lpr.sk