Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Počas #GivingTuesday sa vyzbieralo takmer 50.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do zbierky sa zapojili i samosprávy.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Na dobročinné projekty sa počas sviatku darovania, takzvaného #GivingTuesday, podarilo vyzbierať takmer 47.600 eur. TASR o tom informovala Veronika Šoltinská, PR manažérka Nadácie Pontis, ktorá je ambasádorom iniciatívy na Slovensku. Deň štedrosti alebo #GivingTuesday pripadol na 1. decembra.

„#GivingTuesday ľudí inšpiruje k dobročinnosti, záujmu o svoje okolie a dáva do pozornosti hodnoty, ktoré by sme si mali viac všímať počas celého roka. Vyzbieraná suma je dôkazom, že ľudia si chcú pomáhať aj v ťažkých časoch,“ povedal výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša. Do zbierky sa zapojilo 167 občianskych organizácií a 47 firiem. Ide o nárast o viac ako 50 percent oproti roku 2019.

„Aj tu vidíme, že obdobie koronakrízy spôsobilo zo strany organizácií zvýšený dopyt po podpore finančnej, ale aj nefinančnej,“ vysvetľuje Kišša. Viac ako tretina neziskoviek podľa neho žiadala aj o materiálne dary, dobrovoľníkov alebo o podelenie sa o know-how.

Do zbierky sa zapojili i samosprávy. „Dobré skutky sa diali v 46 mestách a obciach po celom Slovensku. Najpopulárnejšou aktivitou samospráv boli rovnako zbierky šatstva, potravín a hygienických potrieb,“ informovala nadácia.

Vyše 20 spoločností sa pridalo aj do jesennej zbierky programu Firmy komunite. „V rámci tejto aktivity sa podarilo vyzbierať 616 vriec, respektíve šesť ton oblečenia, drogérie, kuchynských alebo školských potrieb,“ dodala.