Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Počas pandémie pribudli nové úlohy aj letke ministerstva vnútra

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV

Na jar 2020 vypravil deväť repatriačných letov. Vládne lietadlá prevážali tiež zdravotnícky a ochranný materiál pre občanov SR, ale i humanitárnu pomoc.

Bratislava 20. marca (TASR) - Počas pandémie pribudli nové úlohy aj Leteckému útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR. Na jar 2020 vypravil deväť repatriačných letov. Vládne lietadlá prevážali tiež zdravotnícky a ochranný materiál pre občanov SR, ale i humanitárnu pomoc. Ako dodal rezort vnútra na sociálnej sieti, nevyhnutnou sa stala pravidelná dezinfekcia lietadiel a palubný personál museli vybaviť ochrannými oblekmi, rukavicami, rúškami a respirátormi.

Prostredníctvom deviatich repatriačných letov sa domov zo zahraničia vrátilo vyše 470 občanov SR a iných štátov Európskej únie. "Repatriovali sme občanov z európskych, ale aj zo vzdialenejších krajín, ako Keňa, Irak a Tunisko, v ktorých dospelí aj deti uviazli často v bezvýchodiskovej situácii," uviedlo MV SR.

V čase uzatvoreného vzdušného priestoru a nedostupnej alebo extrémne predraženej hodiny letu komerčnou linkou zabezpečovala letka prepravu zdravotníckeho a ochranného materiálu pre občanov SR. "Spolu sa do Číny nalietalo v marci a apríli viac ako 105 letových hodín počas piatich turnusov," priblížil rezort.

Letecký útvar doručoval tiež humanitárnu pomoc. Vlani v apríli smerovala do Talianska, ktoré bolo v tom čase jedným z ohnísk pandémie. V auguste viezla vládna letka pomoc do Libanonu po silnom výbuchu v Bejrúte a v septembri do Grécka po požiari na ostrove Lesbos.