Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počas poslednej noci boli na Slovensku veľké teplotné rozdiely

Foto: TASR/Samuel Caro

Dôvod rozptylu teplôt vidí odborník v rozdielnych radiačných podmienkach. Na východe krajiny bolo najmenej oblačnosti, v južnej polovici stredného Slovenska a na západe bolo oblačnosti pomerne veľa.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Počas noci z piatka (6.10.) nadnes boli na území Slovenska veľké rozdiely v minimálnej teplote vzduchu. Na sociálnej sieti na to upozornil meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Beránek.

Teplotné minimum dosiahlo zväčša 7 až 0 stupňov Celzia. Napríklad v Bratislave na letisku ale teplota klesla len na 9,3 stupňa Celzia a naopak Mlynky v okrese Spišská Nová Ves zaznamenali – 3,2 stupňa Celzia, priblížil meteorológ.

Dôvod rozptylu teplôt vidí odborník v rozdielnych radiačných podmienkach. Na východe krajiny bolo najmenej oblačnosti, v južnej polovici stredného Slovenska a na západe bolo oblačnosti pomerne veľa. Rozdiely boli i vo vetre. Kým na mnohých miestach stredného a východného Slovenska výrazne zoslabol, na juhozápade boli lokality, kde fúkal celú noc mierny až dosť čerstvý vietor.

Aj posledná noc tak podľa Beránka dokazuje, že predpoveď minimálnej teploty v noci pri rôznych radiačných podmienkach (oblačnosti a vetre) je na Slovensku veľmi komplikovaná, k čomu sa v zime pridávajú ešte aj rozdiely v snehovej pokrývke.

„Môže tak vzniknúť situácia, že v dvoch bodoch, ktoré ležia v dvoch susedných dolinách a ktorých vzdušná vzdialenosť je len päť až 10 km, je ráno rozdiel v teplote aj viac ako 10 stupňov,“ doplnil meteorológ SHMÚ.