Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy: Roamingové poplatky by sa mali zrušiť v júni 2017

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odbor komunikácie považuje taktiež za úspech predsedníctva dohodu medzi všetkými členskými štátmi EÚ k návrhu o bezpečnostných pravidlách a normách pre osobné lode.

Bratislava 16. januára (TASR) - Jedným z najvýraznejších úspechov Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ je úprava pravidiel v oblasti civilného letectva, ktorú podporili všetky členské štáty. TASR o tom informoval odbor komunikácie z MDV SR.

"Ide o revíziu nariadenia o Európskej agentúre pre bezpečnosť civilného letectva, kde sa nám podarilo dosiahnuť prijatie vôbec prvých celoeurópskych bezpečnostných pravidiel pre civilné bezpilotné lietadlá – drony. Dosiahli sme taktiež dohodu medzi členskými štátmi, ktorá umožní začať rokovania o horizontálnej leteckej dohode s Arménskom," uviedol.

V rámci telekomunikácii sa počas predsedníctva podarilo prijať dohodu medzi členskými štátmi, ktorá je dôležitým krokom na ceste k  zrušeniu veľkoobchodných roamingových poplatkov od 15. júna 2017. "Mimoriadne významným krokom smerom k službám piatej generácie v oblasti telekomunikácií a dátových aplikácií a služieb je finálna dohoda o uvoľnením ultra vysokého frekvenčného pásma 700 MHz. To úzko súvisí nielen s výhodami pre používateľov mobilných sietí, ale aj s vysoko aktuálnou témou zavádzania inteligentných systémov v doprave," uviedol odbor.

Rezort dopravy za dobrú správu považuje i to, že občania EÚ budú môcť v blízkej budúcnosti využívať výhody iniciatívy Wifi pre Európu, čo umožní šírenie tzv. wifi hotspotov a prístup k internetu aj v menej rozvinutých oblastiach. Tento návrh však podľa odboru ešte čaká na finálne schválenie navrhovaného európskeho rozpočtu.

Odbor komunikácie považuje taktiež za úspech predsedníctva dohodu medzi všetkými členskými štátmi EÚ k návrhu o bezpečnostných pravidlách a normách pre osobné lode.

"Slovenská republika koordinovala prijatie spoločnej pozície EÚ v súvislosti s 39. valným zhromaždením Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo, počas ktorého bola dosiahnutá dohoda o začlenení letectva do globálneho systému obchodovania s emisiami," uviedol odbor. Rovnako ocenil dosiahnutie prijatia rozhodnutia Rady na rokovanie výborov Medzinárodnej námornej organizácie IMO, ako aj uzatvorenie rokovania o revízii nariadenia o Európskej agentúre pre námornú bezpečnosť.