Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počas spracovania výsledkov zaznamenali štatistici hekerský útok

Na snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledkoch volieb do Národnej rady SR v Bratislave 6. marca 2016 Foto: TASR - Andrej Galica

Spracovanie výsledkov volieb podľa šéfky štatistikov nebolo ohrozené a všetko prebehlo v zmysle noriem.

Bratislava 6. marca (TASR) - Spracovanie výsledkov parlamentných volieb bolo komplikované a náročné a nezaobišlo sa bez spomalení. Uviedla to dnes predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Štatistici dokonca zaznamenali hekerský útok.

Stalo sa to v čase od 22.50 h do 23.20 h. "Štatistický úrad má bezpečnostný projekt, v zmysle ktorého sme problém riešili a po 23.20 h nabehli štandardné pomery," priblížila Benkovičová s tým, že útok sa týkal komunikačnej infraštruktúry.

Spracovanie výsledkov volieb podľa šéfky štatistikov nebolo ohrozené a všetko prebehlo v zmysle noriem. Posledný volebný okrsok bol spracovaný o 11.49 h a posledný volebný obvod o 12.11 h. "Spracovanie výsledkov volieb nie sú preteky s časom. Spracovanie výsledkov volieb pre nás je predovšetkým úloha spracovať ich spoľahlivo," dodala Benkovičová.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán dnes potvrdila predbežné výsledky sobotných (5. 3.) parlamentných volieb na Slovensku. Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente.

Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.