Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Počas týždňa dochádzalo k zatváraniu umelých a prírodných kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v aktuálnom týždni v jednom prírodnom kúpalisku.

Bratislava 10. septembra (TASR) - V aktuálnom 36. týždni dochádzalo k ukončovaniu prevádzky umelých aj prírodných kúpalísk. Povolenie na prevádzku malo 61 umelých kúpalísk a 237 bazénov. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v aktuálnom týždni v jednom prírodnom kúpalisku. Zistilo sa, že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie vo vodnej nádrži (VN) Kanianka, Štrkovisko Horná Streda, Vinianske jazero, Tona Šurany, rekreačná oblasť Gazarka Šaštín Stráže a na jednom odbernom mieste VN Ružín v okrese Gelnica (Ružín - prítoky).

Úrady na základe ďalších odberov vzoriek vody na kúpanie zistili mierne zvýšený celkový fosfor na Laborci Humenné a zníženú priehľadnosť na vodnom diele (VD) Kráľová, Kaskádach i Šintavských baniach. Voda na kúpanie bola v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch podľa ÚVZ vyhovujúca. Znížená priehľadnosť bola zistená aj na Lipovine - Bátovce, pričom odporúčanú hodnotu nespĺňala aj farba. "Farba a celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," uviedol úrad.

Počas kúpacej sezóny nie je na kúpanie využívaná VN Ružiná z dôvodu rekonštrukcie. Mimo prevádzky je aj VN Opatová v Trenčíne, rekonštruuje sa aj krytá plaváreň v Spišskej Novej Vsi. RÚVZ vykonali v 36. týždni štátne zdravotné dozory napríklad v Thermalparku v Dunajskej Strede, Termalpark Veľký Meder, termálneho kúpaliska Topoľníky. Na kúpaliskách neboli podľa ÚVZ zistené hygienické nedostatky.

Nevyhovujúca kvalita vody bola v oddychovom vonkajšom nerezovom bazéne Thermalparku Nitrava v Poľnom Kesove. "Bazén bude opätovne spustený do prevádzky po preukázaní vyhovujúcej kvality vody," poznamenali hygienici.