Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Počas Vianoc absolvujú väzni turnaje, besedy, koncerty a prednášky

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V závere minulého týždňa sa vo výkone väzby nachádzalo 1309 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 8645 odsúdených.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Takmer 10.000 väzňov - odsúdených a obvinených - prežíva vianočné a novoročné sviatky vo väzení za mrežami.

Vo všetkých ústavoch však na sviatočné obdobie pripravili mimoriadne ponukové listy a plány kultúrno-osvetovej činnosti, v ktorých sú rôzne aktivity pre obvinených a odsúdených zamerané na pokojné prežitie vianočných a novoročných sviatkov. Pod vedením personálu ústavu, najmä pedagógov a samostatných referentov režimu, obvinení a odsúdení pripravujú aktivity zamerané na vianočné zvyky a tradície, vrátane vianočnej výzdoby priestorov ústavu, ako aj rôzne športové podujatia. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Obvinení a odsúdení sa môžu počas vianočných a novoročných sviatkov zúčastniť na vianočných turnajoch, napríklad šachovom, stolnotenisovom, žolíkovom, turnaji v sudoku, v šípkach, vo futbale, na turnaji v hre „Človeče, nehnevaj sa“, ale aj vianočných vedomostných kvízoch. V niektorých ústavoch sú v programe zahrnuté aj prednášky a besedy napríklad na tému „Vianočné zvyky“, „Vianočné sviatky kedysi a dnes“, „Novoročné priania“, „Advent a posolstvo“, „Vianoce vo svete“ a podobne," dodal Baláž.

Napríklad v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave majú v ponuke už každoročne koncert obľúbenej ústavnej hudobnej skupiny „Mrežovanka“ a rockovej skupiny „Mortimor“. V Ústave na výkon trestu odňatia slobody Dubnica nad Váhom sa uskutoční vystúpenie hudobnej skupiny „Hrana“. Tradične majú mladiství, ale aj dospelí odsúdení pripravený bohatý vianočný program v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch - už začiatkom decembra mali odsúdení možnosť na spoločnej aktivite vyrobiť adventné vence. Počas Štedrého dňa sa uskutočnili zvykoslovné tradície a spievali sa koledy.

Takmer 200 väzňov bude môcť prežiť vianočné a novoročné sviatky doma so svojimi blízkymi. V závere minulého týždňa sa vo výkone väzby nachádzalo 1309 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 8645 odsúdených.