Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Cestári pracujú naplno, v okrese D. Streda začínajú byť problémy

Foto: TASR/Edmund Örzsik

Situácia okolo vlakov v Bratislave sa upokojila.

Bratislava 18. januára (TASR) - Napriek hustému sneženiu hlavne v južnej oblasti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sú všetky cesty prejazdné, okrem cesty medzi Trnavou a Suchou nad Parnou. TASR informoval dispečer Správy a údržby ciest TTSK v Trnave Peter Škvorgava.

"V kraji pracujú všetky naše vozidlá. O cesty sa stará 41 posýpacích vozidiel a desať traktorov. Popri všetkej našej snahe veterné počasie sa postaralo o to, že niektoré cesty sú zafúkané snehom," uviedol dispečer s tým, že ide hlavne o komunikácie III. triedy. Vo všetkých okresoch kraja sneží, teplota vzduchu sa pohybuje okolo -1, -2 stupne Celzia.

Krajský hovorca Policajného zboru TTSK Michal Hanus potvrdil, že na ceste III. triedy medzi obcami Voderady a Hrnčiarovce nad Parnou sa stala dopravná nehoda. "Nehoda bola doriešená, autá odstránené, cesta bola prehrnutá a sprejazdnená," konštatoval.

V okrese Dunajská Streda, kde už druhý deň husto sneží, v noci začal fúkať silný vietor. Ako objasnil námestník riaditeľa Údržby ciest TTSK pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský, spočiatku to bol vietor severozápadný a v súčasnosti sa mení smerom na severovýchod. Na cestách sa začínajú vytvárať snehové jazyky. Všetky mechanizmy okresu sa nachádzajú v teréne. Dodal, že snehové jazyky sú na cestách III. triedy aj do výšky dvoch metrov, následne ich odstraňujú. Počas dnešného dňa sa pluhovanie na viacerých úsekoch koná tretíkrát, "žiaľ, bezvýsledne". Silný vietor za pár minút opäť zafúka všetky cesty okresu. "Doteraz sa nám podarilo sprejazdniť všetky cesty, ale situácia sa zhoršuje. Problémy máme medzi obcami Štvrtok na Ostrove a Čakany, Kráľovianky a Čukanská Paka, Lehnice a Blahová. Problematickým úsekom začína byť cesta medzi Šamorínom a Zlatými Klasmi. V tejto oblasti sťažuje prácu mimoriadne silný vietor.

Hlavnú cestu I/63 v úseku Veľký Meder - Šamorín sústavne pluhujú, problémy sa začínajú medzi Šamorínom a Bratislavou. "Upozorňujeme vodičov, že cesta je čiastočne zľadovatená. Žiadame účastníkov cestnej premávky o mimoriadnu opatrnosť. Úsek sme posypali čistou soľou, veríme, že zákrok pomôže," poznamenal Baďanský.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Na celom území Slovenska sa budú tvoriť záveje, východ potrápi aj vietor

Na celom území Slovenska dnes počas dňa hrozí tvorba snehových jazykov a závejov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí pre celé územie Slovenska do 18. hodiny. SHMÚ v tejto súvislosti nabáda k zvýšenej opatrnosti na cestách.

V okresoch Košického i Prešovského kraja platí do dnešného večera aj výstraha 1. stupňa pre silný nárazový vietor. Miestami môže dosiahnuť rýchlosť 15 až 22 m/s. Vietor s takouto rýchlosťou môže spôsobiť škody, upozorňuje SHMÚ.

V okrese Brezno vyhlásili pre silný vietor výstrahu 2. stupňa

V okrese Brezno sa dnes vyskytne neobyčajne silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Brezniansky okres výstrahu 2. stupňa.

Výstraha v tejto lokalite Horehronia platí do 21.00 h. Rýchlosť vetra môže dosiahnuť 14 až 19 m/s.

Meteorológovia upozorňujú, že takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výrazne sa zvyšuje aj riziko spôsobenia škôd.

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Situácia okolo vlakov v Bratislave sa pomaly upokojuje




Situácia v osobnej železničnej doprave v súvislosti s problémami na bratislavskej Hlavnej stanici sa postupne upokojuje. Okrem rýchlikov prichádzajú a odchádzajú z Hlavnej stanice aj vlaky z Viedne a Devínskej Novej Vsi.

"Na trase Bratislava-Hlavná stanica - Marchegg-Viedeň začali vlaky premávať od 11.15 h," uviedla hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová. Dodala, že na Hlavnú stanicu už prichádzajú aj vlaky z Devínskej Novej Vsi.

Do stanice premávajú aj všetky rýchliky radu 600, 800, IC vlaky a tranzitujúce EC vlaky. Napriek tomu, že sa situácia zlepšuje, cestujúci musia počítať s meškaním vlakov. "To dosahuje približne 60 minút," dodala Šubrtová.

Naďalej platí, že osobné vlaky od Trnavy končia svoju cestu v Pezinku alebo v Bratislave–Rači. Vlaky od Nových Zámkov majú cieľovú zastávku v stanici Bratislava-Nové Mesto.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
V prípade vlakov prepravnej spoločnosti RegioJet na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno jazdia vlaky bez väčších komplikácií. "Ak sa vyskytne meškanie, je nanajvýš 15-minútové," informoval TASR hovorca RegioJet Aleš Ondrůj.

Problémy na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave spôsobil v ranných hodinách silný vietor, ktorý zanášal výhybky a vytváral záveje. Stanica bola pre vlakové spoje dočasne úplne uzavretá.