Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Dážď v utorok neutíchne, hydrológovia vydali najvyššiu výstrahu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pre okresy, ktorými Dunaj na Slovensku preteká, platí najvyššia hydrologická výstraha pred povodňami.

Bratislava 4. júna (TASR) - Do našej oblasti prúdi chladný vzduch. Utorok bude prevažne zamračené, na mnohých miestach hrozí dážď. Teploty dnes dosiahnu 16 až 21 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 12 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 4 a najvyššia denná 8 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 2 a najvyššia denná 4 stupne Celzia.


Výstraha pred povodňami

Hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) naďalej varujú pred povodňami na brehoch Dunaja. Vzhľadom na situáciu v nemeckom a rakúskom povodí platí pre okresy, ktorými Dunaj na Slovensku preteká, najvyššia hydrologická výstraha pred povodňami.

Viac sa dočítate TU.

Meteorológovia varujú pred zrážkami a povodňami na severe krajiny

Meteorológovia varujú pred dažďom na severe a severovýchode krajiny. Výstraha prvého stupňa platí až do stredy (5. 6.). Miestami tak môže spadnúť 30 až 40 milimetrov zrážok, upozorňuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pre okresy Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Čadca zároveň platí aj hydrologická výstraha pred povodňami. "Vzhľadom na očakávané výdatnejšie dažďové zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ.

Na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity je tok Polhoranka. Na stanici v Oravskej Polhore má hladina 111 centimetrov a ďalej stúpa.