Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Pozrite si, aká je situácia na slovenských cestách

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Meteorológovia upozorňujú na poľadovicu, snehové záveje aj silný vietor.

Žiar nad Hronom 23. januára (TASR) - Silný vietor, poľadovica a snehové jazyky a záveje budú aj v ďalších dňoch trápiť Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tieto javy výstrahy prvého stupňa.

Na poľadovicu by si mali dať dnes do 18.00 h pozor vodiči v okresoch Michalovce, Sobrance, Trebišov a Humenné. Tvorbu snehových jazykov a závejov zase predpovedajú meteorológovia na ďalšie dva dni. Výstraha platí pre celé územie Slovenska od štvrtka 24. januára od 17.00 h do piatka 25. januára do 20.00 h.

Silný vietor môžu vo štvrtok očakávať na juhu a strede východného Slovenska, napríklad v okresoch Košice, Prešov, Michalovce, Sobrance či Rožňava. V nárazoch môže dosiahnuť 17 až 25 m/s. V piatok sa k východnému Slovensku pridá aj západné a severné Slovensko. Výstraha pred silným vetrom platí od štvrtka 22.00 h do piatka 18.00 h.

Meteorológovia zároveň vydali hydrologickú výstrahu 1. stupňa na dolný tok rieky Bodrog v Michalovciach. Pre topiaci sa sneh a spadnuté zrážky tam pretrváva povodňové nebezpečenstvo.


V okolí Prievidze nepretržito sneží, cesty sú však zjazdné.



Kašovitá vrstva snehu od jedného do troch centimetrov je na cestách stredného Slovenska. Ako TASR informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, stále sneží, všetky cesty v regióne sú však zjazdné.

V okresoch Lučenec a Rimavská Sobota cestári nezaznamenali žiadne kalamitné situácie ani kolízie. "Vodiči by mali prispôsobiť jazdu aktuálnym poveternostný podmienkam. V okrese Lučenec je na väčšine ciest kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, v okrese Rimavská Sobota do jedného centimetra," dodala Pastuchová.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Edmund Örzsik


Všetky cesty v okolí Žiaru nad Hronom sú zjazdné



Všetky cesty v okolí Žiaru nad Hronom sú zjazdné. Horský priechod Kremnické Bane (okres Žiar nad Hronom) je prejazdný bez obmedzení, horský priechod Veľké Pole (okres Žarnovica) je uzatvorený pre kamiónovú dopravu nad 10 metrov. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a.s., závod Žiar nad Hronom, Milan Cabada.

Ako doplnil, v okolí Žiaru nad Hronom momentálne jemne sneží. "Čakáme, kedy sneženie ustane, a budeme pokračovať v úprave ciest dostupnými mechanizmami."

V okolí Prievidze nepretržito sneží, cesty sú však zjazdné


Napriek nepretržitému niekoľkohodinovému sneženiu v okolí Prievidze sú všetky cesty prejazdné. TASR o tom informoval dispečer zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja, VOJ Prievidza, Ľudovít Mäsiar.

Ako doplnil, na cestách III. triedy sa nachádza ujazdená vrstva snehu, na cestách I. a II. triedy je centimetrová vrstva snehu. "Prejazdný je aj úsek pri Vyšehradnom (okres Prievidza), kde sa v utorok 22. januára stala dopravná nehoda."

Horský priechod Fačkovské sedlo z prievidzskej strany je prejazdný bez obmedzení.

Na území Prešovského kraja sú momentálne zjazdné všetky cesty


Na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú momentálne zjazdné všetky cesty. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Správa a údržba ciest PSK. Cestári aktuálne zápasia s následkami nočného sneženia a poľadovice hlavne v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce.

Počas uplynulej nočnej služby pracovalo na cestách PSK celkovo 110 posýpačov. Aktuálne ich je vo výkone 25, z tohto najviac v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce. Vzhľadom na celoplošnú poľadovicu bol od utorkového (22. 1.) večera pre túto oblasť v platnosti prvý situačný stupeň, a to na všetkých typoch ciest. Cestári ho zrušili dnes ráno o 5.35 h vzhľadom na zlepšenie poveternostných podmienok.

Väčšina ciest I. triedy pokrýva momentálne kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov (cm). Týka sa to aj horských priechodov Vernár, Podspády a Branisko. S utlačenou vrstvou snehu do jedného cm sa môžu stretnúť motoristi pri prejazde úsekov I/73 Chmeľov, I/74 Ubľa, I/77 Vyšný Komárnik alebo v okolí Svidníka.

Kašovitá vrstva snehu do dvoch cm pokrýva aj cesty II. triedy. Vo vyšších polohách je snehová pokrývka ešte vyššia, dosahuje až 4 cm. Týka sa to napríklad úsekov II/534 Vysoké Tatry a II/543 Stráňany. Na trase II/576 Herľany môže vrstva čerstvého snehu dosahovať dokonca až päť cm. Rovnako vysokú snehovú pokrývku evidujú cestári v Prešovskom kraji aj na niektorých úsekoch III. kategórie.

Vodiči by si mali dnes dať pozor na cestách Prešovského kraja aj na snehové jazyky. Vytvárajú sa na úsekoch I/68 Pusté Pole, III/533004 Bajerovce - Krásna Lúka a III/533005 Šarišské Dravce - Poloma.